fredag 9 november 2007

A Child's Life and Other Stories


A Child's Life and Other Stories
av Phoebe Gloeckner

Phoebe Gloeckner är utbildad till något jag inte ens visste fanns, medicinsk illustratör (möjligt att det inte heter så på svenska, jag gissar bara). Men det måste ju vara någon som ritar alla bilder på blodomlopp och sånt i Bra Böckers läkarlexikon (som jag läser här) etc. Det märks att Gloeckner vet hur hon ska rita människor. Se bara på proportionerna och detaljerna på barnhvudet på seriealbumets omslag. Men alla serier är inte riktigt i den stilen. Hon verkar inte jobba så mycket med att rita serier, det här albumet (som inte är ovanligt tjockt) innehåller ungefär tjugo års arbete. Här finns många olika stilar och nivåer, och även en hel del bilder (alltså bara illustrationer eller konstverk, inte serier) som verkligen ser ut som medicinska illustrationer, väldigt realistiska, om de inte hade varit så bisarra. Kvinnor med ormar som hår, där olika föremål (tangentbord, kablar, glödlampor, en mus, cigarretter etc.) är intrasslade bland ormarna, och en massa annat.

Serierna är rätt jobbiga att läsa. På var och varannan sida begås olika övergrepp, både mentala och fysiska. De kan vara stora, som när karaktären Minnies kompis säljer Minnie för att få knark, eller mindre, små kommentarer och attityder. Men det är bra serier. Den väldigt känslige ska kanske undvika dem, men annars rekommenderar jag dem. Bara du inte låter den söta utsidan lura dig.

Många av serierna handlar om Minnie, först som barn, sedan som tonåring. Minnie verkar vara ett alter ego för Phoebe Gloeckner själv, där hon kan ändra sina egna upplevelser så att de blir mer berättelselika. I de inledande serierna sägs Minnie vara ungefär åtta år. Hon har en syster som är lite yngre och som hon brukar slåss med. Deras mamma är väldigt ung och lever ihop med en man som är en del äldre än henne (inte jättegammal alltså, men 30+ i alla fall). Flickornas pappa syns inte till mycket. Styvpappan verkar vara en "dirty old man" med en förkärlek för unga flickor (som Minnie, när hon blir något äldre) och ett behov av att uppfostra och utbilda. I ett väldigt talande kapitel förklarar han för Minnies mamma att hennes lekar med dottern har börjat få en sexuell ton. Det är bara skitsnack förstås, men stackars Minnie råkar höra... Hennes känslor då illustreras av en julgranskula som krossas.

Det finns även serier om Minnie som trasslig tonåring (det är t.ex. då hennes kompis byter henne mot knark), och massor av serier som inte handlar om Minnie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar