tisdag 6 november 2007

Jorden runt-uppdatering

Någon kanske undrar hur det har gått med mitt läsprojekt "Jorden runt", som jag skrev om för några månader sedan. jodå, jag håller på och samlar på mig böcker. Har just nu 75 böcker från 59 olika länder. Planen är att ha 80 böcker från minst 70 olika länder. (Jorden runt på 80 böcker.) Ja, jag kommer gallra bland de jag har samlat ihop. Jag behöver t.ex. inte tre böcker som utspelar sig i Italien.


En liten repetition av idén:

Regler:
- Boken ska helst bara utspela sig i ett land, men det är okej med kortare uppehåll i andra länder.
- En bok, möjligen två, per land.
- De ska läsas i någon sorts geografisk ordning.
- Boken behöver inte vara skriven av en inhemsk författare och den behöver inte handla om medborgare i landet. "Giftträdsbibeln" är t.ex. skriven av en amerikansk författare och handlar om en amerikansk familj, men den utspelar sig i Belgiska Kongo (Kongo-Kinshasa) och räknas alltså som en Kongo-Kinshasa-bok. (Fast det är bara en fördel om boken faktiskt är skriven av en författare från rätt land och om den handlar om folk från det landet.)
- Boken kan utspela sig i vilken tid som helst, men gärna nutid eller 1900-tal.
- Det ska vara skönlitteratur, helst en roman.
- Det behöver inte vara "fin" litteratur.


Om landet är rött på kartan har jag redan en bok därifrån. Några förslag på böcker som utspelar sig i de omarkerade länderna? Gärna Centralamerika, de "inre" (eller vad man ska kalla det) delarna av Afrika och Sydamerika, Sydostasien, Stillahavsöar eller den där biten av Asien som är "outforskad". (Japp, den där chick lit-boken från Riyadh har jag planer på att skaffa.) Och Korea. Jag läser ju en del serier från Sydkorea, men har nog inte läst några romaner därifrån. De tomma bitarna av Europa är inte så viktiga, man läser så mycket om den världsdelen ändå. Men om någon har Balkantips vore det ändå bra.


(Karta från Visited Countries.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar