onsdag 25 april 2007

Avvägar


Avvägar
av Tawni O'Dell

Harley är inte gammal nog att köpa alkohol än, men han har vårdnaden om sina tre yngre systrar. Syskonens mamma är dömd till livstids fängelse för mordet på pappa. Harleys bäste vän har åkt iväg för att gå på college, men själv har Harley blivit tvungen att sluta skolan och ta två dåligt betalda, okvalificerade jobb. Det är dyrt att vara familjeförsörjare. Det är en ständig kamp för att få mat på bordet. Hundarna har de fått göra sig av med och sextonåriga Amber kan inte få ta körkort.

Men ekonomin är inte det jobbigaste. Harley säger att om någon hade frågat honom för ett par år sedan vad som skulle vara det jobbigaste med att ta hand om systrarna själv så skulle han sagt nåt i stil med at gå upp och torka spyor om nån blir sjuk en natt. Fast nu vet han att det svåraste är att prata med dem. Allihop, även Harley, präglas inte bara av mordet och att deras mamma sitter i fängelse (och att stora delar av bygden nu tittar snett på dem), utan även av hur pappan har hunsat och slagit dem under hela deras liv.

Det är skrämmande att läsa om hur lite hjälp Harley får. Samhället bekostar visserligen en psykolog för honom och Amber (de yngre systrarna ville inte), men han får ingen avlastning av ansvaret för systrarna, inte ens från släkten. Den enda som verkar vilja försöka förstå honom är mamman till en av yngsta systerns kompisar.

"Avvägar" är en väldigt mörk berättelse, men ändå med lite humor ibland. Fast mest deprimerande.

Marikas A till Ö-projekt:

A Ronny Ambjörnsson - "Mitt förnamn är Ronny"
B Holly Black - "Mörkrets tjänare"
C Chun Sue - "Beijing doll"
D Edwidge Danticat - "En skörd av tårar"
E Ing-Marie Eriksson - "Märit"
F Jonathan Franzen - "Tllrättalägganden"
G Niall Griffiths - "Kelly + Victor"
H Ernest Hemingway - "The Old Man and the Sea"
I John Irving - "Garp och hans värld"
J Henry James - "The Turn of the Screw and Other Stories"
K Theodor Kallifatides - "Kärleken"
L Camilla Läckberg - "Isprinsessan"
M Shena Mackay - "Solen går ner över Eugene Schlumburger/Dvärg på rymmen"
N Donna Jo Napoli - "Zel"
O Tawni O'Dell - "Avvägar"

P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar