lördag 21 april 2007

Caipirinha med Döden


Caipirinha med Döden
av Maria Ernestam

Erica är helt förstörd efter att mannen i hennes liv har lämnat henne för en annan. Hon är dessutom rätt full när Döden knackar på. Men det är inte hon som ser i syne, det är verkligen Döden som har kommit. Inte för att hämta henne, utan för att fråga om vägen till en av grannarna. Men han kommer gärna tillbaka till Erica, bara på besök förstås.

Döden är riktigt trevlig att umgås med. Han är intelligent och charmig, och han lagar gärna god lyxmat. Dessutom tycker han att Erica har en unik personlighet och att hon skulle kunna bli hans assistent. Hon får till och med äran att själv gå och hämta folk som ska dö. Det finns en lista, men den behöver inte följas slaviskt. Tänk om Erica skulle ta och underlätta sina vänners liv en smula?

En lite speciell bok, även om det inte är första gången jag läser nåt där Döden är en karaktär. Men "Caipirinha med Döden" bra (inte för att de andra böckerna med inte var det alltså). Udda och rolig, samtidigt som den tar upp moraliska frågor. Ibland kan man förutse lite vad som ska hända, det är ju upplagt så att den och den troligen ska dö. Men överraskningarna uteblir inte. Att allt inte blir som Erica planerar är ju inte konstigt, men det gick faktiskt inte som jag trodde heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar