torsdag 16 november 2006

Zel


Zel
av Donna Jo Napoli

"Zel" är en återberättning av bröderna Grimms saga om Rapunzel. Det är den om flickan som blir instängd i ett torn av sin fostermor, som varje dag klättrar upp i tornet med hjälp av flickans långa fläta.

Zel och hennes mor bor ensamma i en liten stuga i Alperna. De är väldigt nära varandra, men ändå är det en höjdpunkt för Zel de två gånger varje år när de går till staden för att handla sådant som de inte kan producera själva. Den här gången ska Zels mor köpa något väldigt hemligt till dotterns födelsedag, och för första gånger får Zel vara ensam en stund i staden. Moderns stora skräck är att Zel ska träffa en annan människa att älska. Hon står inte ut med tanken att hon och Zel inte ska vara lika nära varandra som de alltid har varit.

Zel ska fylla tretton år, och för andra flickor i hennes ålder är äktenskapet inte långt borta. Inte för att Zel vet det. Modern gör allt för att behålla henne för sig själv. Men under den lilla stund flickan är ensam i staden träffar hon Konrad... Modern inser att Zel är på väg att växa ifrån henne. Förtvivlan driver henne att ta till allt mer drastiska metoder för att få behålla sin lilla dotter. Och under tiden rider Konrad omkring och letar efter den mystiska flickan.

Nu när jag kollade upp hur sagan verkligen är så insåg jag att Donna Jo Napoli har hållit sig väldigt nära förlagan. Jag kände inte till att alla de här sakerna hände. Men i "Zel" får man läsa om karaktärernas tankar och känslor på ett sätt som jag antar inte riktigt kommer fram i sagan om Rapunzel. Det brukar väl mer vara om vad folk gör och vad som händer, och inte så mycket om vilka psykologiska motiv som ligger bakom. Är häxan verkligen bara ond? Här får man läsa historien ur tre personers synvinkel. Avsnitten om Zel och Konrad är skrivna i tredje person, medan Zels mor berättar själv.

Förutom att fördjupa sagans personer så har författaren dessutom skapat en värld omkring dem. De har placerats på en ganska bestämd plats i en ganska bestämd tid, och det är heller inte likt sagor.

Det verkar som om Donna Jo Napoli har skrivit många böcker baserade på gamla sagor. Jag läser gärna fler av dem. :)

Marikas A till Ö-projekt:

A Ronny Ambjörnsson - "Mitt förnamn är Ronny"
B Holly Black - "Mörkrets tjänare"
C Chun Sue - "Beijing doll"
D Edwidge Danticat - "En skörd av tårar"
E Ing-Marie Eriksson - "Märit"
F Jonathan Franzen - "Tllrättalägganden"
G Niall Griffiths - "Kelly + Victor"
H Ernest Hemingway - "The Old Man and the Sea"
I John Irving - "Garp och hans värld"
J Henry James - "The Turn of the Screw and Other Stories"
K Theodor Kallifatides - "Kärleken"
L Camilla Läckberg - "Isprinsessan"
M Shena Mackay - "Solen går ner över Eugene Schlumburger/Dvärg på rymmen"
N Donna Jo Napoli - "Zel"

O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar