tisdag 7 november 2006

Isprinsessan


Isprinsessan
av Camilla Läckberg

Biografiförfattaren Erica Falck är i barndomshemmet i Fjällbacka på västkusten. Hon rensar upp efter föräldrarna, som nyligen dött. Det är inte lätt, och som om det inte vore nog så vill systerns man att huset ska säljas. Erica vill absolut inte det, och hon tror inte att Anna vill det heller innerst inne. Men systern gör som maken vill, han har lyckats trycka ner henne helt.

Så är Erica bland de första att upptäcka Alexandra Wijkner död, och får annat att tänka på. Alex, som Erica inte haft kontakt med på länge men som en gång var hennes bästa vän. Begick hon självmord eller var det mord? Hennes föräldrar är övertygade om att det inte var självmord. Men varför skulle någon vilja mörda Alex?

Familjen har stort förtroende för Erica, som en gång var som barn i huset. Hela Fjällbacka känner ju till hennes biografier över kvinnliga författare och därför tycker Alex föräldrar att Erica skulle vara lämplig att författa några minnesord över Alex i tidningarna. Erica kan ju intervjua Alex man och hennes vänner. Men Erica upptäcker att hon intresserar sig för fallet på ett annat sätt. Även om det kanske inte känns helt etiskt så är det stoff till en bok. Äntligen har hon fått ett uppslag till en roman. Och därför gräver hon allt djupare i fallet Alexandra Wijkner...

Camilla Läckberg är en av Sveriges mest sålda författare just nu, med flera böcker på pockettopplistorna samtidigt. Varför det? Helt okej deckare, men så himla originell var den ju inte, och inte särskilt välskriven heller. Men det är klart, detta är hennes debutroman. Det är mycket möjligt att de senare böckerna är bättre. Jag utgår nästan från att de är det. Vem som helst kan väl inte sälja så mycket böcker och dessutom få Folkets litteraturpris.

Marikas A till Ö-projekt:

A Ronny Ambjörnsson - "Mitt förnamn är Ronny"
B Holly Black - "Mörkrets tjänare"
C Chun Sue - "Beijing doll"
D Edwidge Danticat - "En skörd av tårar"
E Ing-Marie Eriksson - "Märit"
F Jonathan Franzen - "Tllrättalägganden"
G Niall Griffiths - "Kelly + Victor"
H Ernest Hemingway - "The Old Man and the Sea"
I John Irving - "Garp och hans värld"
J Henry James - "The Turn of the Screw and Other Stories"
K Theodor Kallifatides - "Kärleken"
L Camilla Läckberg - "Isprinsessan"

M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar