tisdag 14 november 2006

Kalla det vad fan du vill


Kalla det vad fan du vill
av Marjaneh Bakhtiari

Panthea och Amir flyttar till Sverige i förhoppning om att det ska vara ett bättre land än iran för deras barn att växa upp i. De hoppas åtminstone att de gjorde rätt i det. För deras egen del blir väl inte livet i Sverige som de tänkt. De hade tänkt att med sina utbildningar skulle de vara en tillgång för landet, men ingen efterfrågar deras kunskaper. Panthea försöker hela tiden hitta den magiska koden som ska få henne att förstå Sverige och ge henne inträde till svenskarnas krets. Hon frågar ut barnen om språkets nyanser och om svenska seder. Amir jobbar som pizzabagare och upprörs över att den rika iranska historien och kulturen inte ens förekommer som en fotnot i den svenska skolan.

Sonen Shervin och hans kompisar anammar en helt annan kultur. De vill likna amerikanska gangsters, och kan filmen Scarface utantill. Dottern Bahar är smart och envis. Intressen och (halvgenomtänkta) åsikter, och till föräldrarnas stora fasa har hon en slöjperiod. Pojkvännen Markus står dock ut med det mesta, och hans mamma är intresserad av Bahars spännande kultur. Markus farfar är däremot av åsikten att andra kulturer bör hålla sig långt borta från Skåne.

Marjaneh Bakhtiari driver med dem alla, och många fler. Men det är inte elakt, utan gjort med förståelse. Ganska roligt, och ganska bra. Ibland lite tragiskt. Men jag tycker inte riktigt att jag känner personerna. Vad tänker de egentligen? Trots detta vill jag säga att det är en läsvärd bok. (Men du får inte ha nåt emot fonetiskt nedtecknade samtal på bruten skånska.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar