lördag 29 juli 2006

Banesår


Banesår
av Trude Brænne Larssen

Rime och Bork har tagit sin tllflykt till en gård, som ägs av en sympatisk man med en lika trevlig fru. När de kommer dit är Rime mycket svag, men efterhand kan hon börja betala tillbaka för gärstfriheten genom sina läkekunskaper. Men i trakten drar kristna män fram och tvekar inte att döda ett helt hushåll om folket där inte vill låta sig döpas. Eller ännu värre, har tagit till sig kristendomen och sedan gått tillbaka till gamla seder. Men vissa säger att det inte är så mycket religion som politik som ligger bakom. Det drar ihop sig till strid mellan de olika sidorna.

Rime förstår inte mycket av detta. Den nye guden måste vara en ond gud om han säger åt sina anhängare att döda män, kvinnor och barn, och män måste vara galna som verkar se fram emot en strid. Själv dyrkar Rime varken den kristne guden eller asarna, utan modergudinnan, livet självt. Hur andra kan vara beredda att kasta bort sina liv är en gåta för henne. Hon försöker hindra Bork från att delta i striden, men det går förstås inte. Hon kan bara hoppas att han överlever.

Ja, nu är det spännande. Nästa bok kommer på måndag. Inte för att jag kan köpa den då, men jag har en deal med Susanne så den ska väl dyka upp här så småningom. :)

Rimfrost:
1. "Bortført"
2. "Alvesang"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar