lördag 1 juli 2006

Flickan som älskade Tom Gordon


Flickan som älskade Tom Gordon
av Stephen King

Jag var på besök hos mina föräldrar och min syster i helgen och början av veckan, och insåg, ve och fasa, att böckerna jag hade tagit med mig inte skulle räcka! Men på "Verktygsboden" (som inte heter det längre, men...) säljer de en del böcker. De hade t.ex. pocketböcker för 29 kr, däribland denna. Jag hade faktiskt funderat på att läsa "Flickan som älskade Tom Gordon" i flera år, men det hade hittills inte blivit av att jag köpt eller lånat den.

Huvudpersonen, nioåriga Trisha, skulle vandra i skogen tillsammans med sin mamma och sin storebror Pete en lördag. Men mamman och Pete är snart upptagna av ett av sina sedvanliga gräl och ingen av dem märker att Trisha stannar till för att kissa. De märker inte heller att hon aldrig kommer tillbaka.

Trisha har gått en bra bit in i skogen för att inte synas från vandringsleden. Sedan bestämmer hon sig för att gena tillbaka till vandringsleden, men hon hittar aldrig dit. Nu måste hon försöka klara sig med de få saker och den lilla matsäck man beräknar att man behöver för en ganska enkel endagsvandring. Hennes enda länk till omvärlden är hennes freestyle med radio. På den lyssnar hon på basebollmatcher med favoritlaget Red Sox, och hejar på sin favoritspelare Tom Gordon. Och när hon börjar bli svag av umbäranden så är Tom Gordon där. Men det finns något annat i skogen också. Något som livnär sig på de som har gått vilse och som leker med Trisha och skrämmer henne.

Jag brukar gilla Stephen Kings böcker och det här är inget undantag. Problemet kan vara att när det finns nån sorts ond kraft med i spelet så kan själva oskadliggörandet bli... ganska dumt. Så brukar det ofta vara i skräckhistorier. Gaah, hemskt hemskt hemskt... eh, okeeeej. Men i "Flickan som älskade Tom Gordon" tycker jag att slutet funkar bra. Så den kan rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar