torsdag 13 oktober 2011

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban


Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
av J. K. Rowling
Uppläst av Stephen Fry

Numera vet jag inte vilken som är min favoritbok i Harry Potter-serien, men tidigare var det i alla fall den här. Jag gillar mysteriet och hur alla pusselbitarna faller på plats till slut (jag hade glömt många detaljer sedan jag läste boken förra gången), de nya personerna som dyker upp (Remus Lupin och Sirius Black!) och att det verkligen börjar ifrågasättas vem som egentligen är god och vem som är ond, och hur det inte är tydligt från början.

En extremt farlig fånge lyckas rymma från trollkarlsfängelset Azkaban, något som är alldeles oerhört. De flesta i fängelset förlorar förståndet efter en relativt kort tid och Sirius Black har varit inlåst i tolv år. Han var en av Voldemorts anhängare och dödade en hel grupp människor i samband med att Voldemort försvann. Och man har skäl att tro att han är ute efter Harry Potter. Hogwarts hårdbevakas, inte utan problem eftersom dess väktare är minst lika farliga som Sirius Black, om inte värre. Och Harry, som är den som behöver bevakas bäst, drabbas hårdast av dementorerna som bevakar skolan.

Annars är det värsta med skolåret att tredjeårseleverna får åka in till trollkarlsbyn Hogsmeade och alla fantastiska butiker som finns där - förutsatt att de har målsmans tillstånd och det har inte Harry. Lärarna verkar tycka att det är lika bra. Harry är säkrare på Hogwarts. Men Harry håller inte med och gör allt för att kringgå bestämmelserna.

Det bästa med det nya skolåret är att de har en ny lärare i Defense against the Dark Arts igen, och den här är faktiskt kompetent! Däremot är lektionerna i spådomskonst inte mycket att ha. Men de är roliga att läsa om.

Kanske är en av orsakerna till att jag gillar just den här boken så mycket är att det är en blandning av seriens början, där det handlar mycket om den här spännande nya världen som Harry inte visste fanns, och seriens senaste delar, där Harry inser hur rutten vuxenvärlden kan vara. I början, när Harry är 11-12 år, så verkar uppdelningen mellan gott och ont vara mycket klar. Men ju längre serien pågår desto otydligare blir gränsen.

Harry Potter:
1. Harry Potter and the Philosopher's Stone
2. Harry Potter and the Chamber of Secrets

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar