fredag 7 augusti 2009

The Book of Ballads


The Book of Ballads
Illustrerad av Charles Vess
Skriven av av Charles Vess, Emma Bull, Charles de Lint, Neil Gaiman, Elaine Lee, Sharyn McCrumb, Delia Sherman, Jeff Smith, Lee Smith, Midori Snyder, Jane Yolen, Terri Windling, Ken Roseman

"The Book of Ballads" är en blandning av seriealbum, facklitteratur och sångbok. Charles Vess är en tecknare som har gjort bilderna till bl.a. Neil Gaimans "Stardust". Tydligen är han också ett stort fan av folkmusik/folkrock och engelska ballader. Därför har han gjort ett antal serietolkningar av traditionella ballader. Det är bara någon enstaka som han har gjort själva manustolkningen av, resten har gjorts av en rad mer eller mindre kända författare.

Efter varje serie kan man läsa den ursprungliga balladtexten, eller en version i alla fall. Ofta verkar de som samlade in materialet ha hittat flera versioner av samma ballad. Det finns även en text om bakgrunden till seriealbumet, om de gamla balladerna och hur de samlades in, samt en genomgång av vilka sångare och band som har spelat in dem i modern tid.

En fin bok, även om jag tycker att ballader är lite märkliga ibland. Någon citeras angående detta i inledningen också. Att ballader har handlingar, men man får sällan veta motiven. Tacksamt att göra en tolkning då. Jag fick säkert tjugo boktips i inledningen och i de korta författarporträtten. Bl.a. nämndes Diana Wynne Jones "Fire and Hemlock", och är de andra böckerna som togs upp som exempel på balladinspirerade romaner i smama klass så har jag mycket bra att se fram emot.

Jag tror att Lavageit skulle gilla "The Book of Ballads". :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar