måndag 24 september 2007

The Adventuress


The Adventuress
av Audrey Niffenegger

Ja, den här boken är av författaren som skrev "Tidsresenärens hustru", men "The Adventuress" är en helt annan sorts bok*. Tydligen är Audrey Niffenegger även bildkonstnär, och detta var hennes första bok, som hon själv band i tio exemplar i början av 80-talet. Nu har den ju förstås tryckts "på riktigt" i en mycket större upplaga. Idén kom till henne när hon råkade rita bilder av en kvinna i långa handskar i olika märkliga situationer. Till slut skapade Niffenegger en hel berättelse runt kvinnan och gjorde illustrationerna med en särskild tryckteknik. Det är en ganska osammanhängande och märklig historia, som berättas nästan enbart i bilder, med ett eller ett par ord till varje. Det är nästan som om orden är bildens titel snarare än boktext, t.ex. "Running away" eller "The birth of Maurice".

"The Adventuress" beskrivs som "a novel in pictures" eller "visual book" och fanns på bibliotekets serieavdelning, men känslan jag får av den är helt klart att det är en bilderbok. Atmosfären påminner om en del bilderböcker man läste som liten, de som var konstiga och poetiska och hade mörka bilder. Fast just den här är för vuxna. Mest för de som tycker om bilder och udda berättelser.


*Båda kanske är smått udda förstås, men jag tycker att det är skillnad på en bilderbok med ett fåtal ord och en tegelstensroman på jag-vet-inte-hur-många sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar