tisdag 4 september 2007

M Is for Magic


M Is for Magic
av Neil Gaiman

Jag tyckte att det var lite konstigt att det kom ut ännu en novellsamling så snart efter "Fragile Things", men det fick sin förklaring. "M Is for Magic" innehåller nämligen noveller av Neil Gaiman som kan tänkas passa lite yngre läsare. I förordet berättar Gaiman att när han var liten gjorde Ray Bradbury samma sak, han gav ut böcker med urval av noveller som skulle passa barn. De hette tydligen saker som "R Is for Rocket" och "S Is for Space", och Gaiman har fått Bradburys tillåtelse att låna den idén för sin boks titel.

"M Is for Magic" innehåller alltså mest noveller som det är risk för att man redan har. "Troll Bridge", "Don't Ask Jack", "Chivalry" och "The Price" finns med i novellsamlingen "Smoke and Mirrors", medan "October In the Chair", "How to Talk to Girls at Parties", "Sunbird" och "Instructions" var med i "Fragile Things". Av de återstående tre novellerna lär en i själva verket vara ett utdrag ur Gaimans kommande roman "The Graveyard Book" (som verkar spännande).

Alltså kan det kännas lite onödigt att köpa den här boken om man redan har de båda andra novellsamlingarna. Å andra sidan är det ju bra noveller, och det kan hända att jag inte hade läst om dem på ett bra tag om jag inte hade köpt den här samlingen. Och så var det ju de där två novellerna (och kapitlet ur den kommande boken) som jag inte hade läst, och som var väldigt bra. Jag misstänker faktiskt att den här samlingen är mycket jämnare än de andra. De försöker väl vara kompletta samlingar av alla möjliga kortare texter, medan "M Is for Magic" är ett urval. Och den har en del illustrationer, som jag gillar stilen på. Men som sagt, den är kanske inte helt nödvändig om man har de tidigare novellsamlingarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar