torsdag 15 juni 2006

Där vinden får vila


Där vinden får vila
av Margit Sandemo

Nu har det utkristalliserats en tydlig grupp i den här serien. För Margit skriver ju ofta om en grupp människor (eller människor är väl inte helt nödvändigt då...) som råkar ut för mysterier/övernaturligheter/romantik tillsammans. Här består det av fyra personer, nämligen:
- Ilona (eller Iliana). Huvudpersonen. Kommer från ett vendiskt furstendöme (hon tillhörde nån sorts medelklass), men har tvingats resa till Skåne, dit hennes tidigare barnsköterska tidigare flytt. Ilona har fått vissa övernaturliga egenskaper av två små skogsvarelser som hon hjälpt att fly från onda förföljare.
- Ravn (eller Vaslav). Egentligen en vendisk prins som alltid har känt sig mer hemma i moderns hemland Skåne. Har tagit avstånd från sin far och äldre bror och lämnat furstendömet bakom sig. Nu vill han söka upp sin släkt i Skåne.
- Tasso. "Väpnare" till Ravn. Hövisk i överkant.
- Kristin. Skånsk flicka som tvingats överleva genom stöld och prostitution. En av Margits typiska romanpersoner. Kristin har svag karaktär och har därför blivit "förstörd" av sitt hårda liv. Detta visar sig bl.a. genom att hon svär en del. :-D De övriga har i alla fall förbarmat sig över henne.

Dessutom har vi den mystiska Vargklanen, som följt de båda skogsvarelserna, och så finns det två magiska föremål, varav åtminstone det ena tycks vara genomsyrat av ondska, och så finns det en annan ond närvaro att kämpa emot.

Det är väl lite så att man har läst nåt liknande förr, och att det då var bättre. Men det är den här stilen Margit Sandemo är bra på. Nu har hon liksom kommit tillbaka efter några trista serier. Inte originellt, men underhållande. :)

Trollrunor:
1. "Skogen bortom dagen"
2. "Sandhammaren"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar