måndag 12 juni 2006

Las Mujeres Perdidas


Las Mujeres Perdidas
av Los Bros Hernandez

Jo, det är på engelska, det är bara titeln som är på spanska. Mina begränsade spanskakunskaper säger att det betyder "De förlorade kvinnorna". Det här är ännu en samling Love & Rockets-serier, den tredje i ordningen.

Här får vi återigen följa mekanikern ("Pro-solar mechanic" vet jag inte hur jag ska översätta, men de är inga vanliga mekaniker, utan superbra mekaniker med stjärnstatus.) Maggie Chascarillo på ett uppdrag, tillsammans med snyggingen Rand Race som hon är kär i. De ska till en ö som ägs av en multimiljonär, som är avundsjuk på andra multimiljonärer som t.ex. H. R. Costigan, som Maggies kompis Penny dejtar. Dr. Beaky, d.v.s ö-innehavaren, visar sig inte vara så sympatisk. Han har bl.a. två identiska små flickor/kvinnor (de ser ut att vara vuxna, men de är pyttesmå, typ 1,30, så jag vet inte riktigt) som husdjur och är inte direkt en omtyckt ledare av öbefolkningen. Det pågår en revolt och Maggie försvinner i ett attentat. Hemma i Hoppers går hennes kompisar, särskilt Hopey, omkring och oroar sig för henne.

Naturligtvis finns här också serier om invånarna i den lilla latinamerikanska byn Palomar. Luba är en stadgad kvinna, även om hennes fyra döttrar har lika många olika fäder, men när en gammal ungdomsbekantskap dyker upp med sin fina bil börjar hon följa med honom ut och dansa var och varannan kväll istället för att sköta barnen och sina affärsinrättningar. Och Jesús blir galen och försvinner upp i bergen. Fyra av hans barndomsvänner beger sig ut för att leta efter honom.

Det finns också ett par andra serier. En om Errata Stigmata och någon helt fristående.

De här serierna är faktiskt inte helt lättlästa. Det finns ju lika många, och lika komplicerade, människor som i en myllrande roman, och åtminstone serierna om Palomar är inte berättade i kronologisk ordning. Det är mer som att man dyker ner i vilken tid som helst (inom vissa gränser förstås, det är inom de flesta karaktärernas livstid) där det finns en historia att berätta. Men det känns väldigt tredimensionellt och det är definitivt beroendeframkallande. Jag vill veta mer om Palomar och mer om Maggie, Hopey och deras kompisar i Hoppers (smeknamnet på det mexikanska område i den stad i USA där de bor).

Andra Love and Rockets-album som jag har läst:
1. "Music For Mechanics"
2. "Chelo's Burden" (Och här med.)
4. "Tears From Heaven"
11. "Wigwam Bam"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar