torsdag 8 juni 2006

Den slippriga sluttningen


Den slippriga sluttningen
av Lemony Snicket

Åh, den här bokserien är så bra! Man måste förstås ha rätt sorts humor för dem. De utspelar sig i en orealistisk värld, är smått makabra och mycket av humorn bygger på underdrifter (eller överdrifter, för den delen) och komiska formuleringar. Man får också räkna med att man kanske inte kommer så väldigt nära inpå personerna, det är inte den sortens bok. Filmen som baserades på de tre första böckerna i serien fångar väl atmosfären i böckerna ganska bra.

Låt dig inte avskräckas åt den aningen likartade handlingen i de första böckerna. De ssa börjar alltid med att de tre föräldralösa barnen Baudelaire (den tekniska Violet, den beläste Klaus och babyn Sunny med de vassa tänderna och det speciella ordförrådet) kommer till en ny vårdnadshavare och det visar sig alltid att den onde greve Olaf (som vill åt Baudelaireförmögenheten) har förklätt sig och infiltrerat barnens nya hem. Till slut inser de tröga vuxna i barnens närhet vad som har hänt, men då är det redan för sent. Greve Olaf har lyckats fly och barnen har förlorat ännu ett hem. Det kan verka som om böckerna är skrivna efter en formel, men i själva verket samlas det hela tiden ihop pusselbitar till den stora gåtan. Att Baudelaireföräldrarna dog i en eldsvåda var ingen olyckshändelse, utan hänger ihop med den mystiska förkortningen F.B.K. Detta verkar kunna stå för flera saker, men nånting är det rätta, den ledtråd som ska kunna ge svaret på alla gåtor. Lemony Snicket, som är en pseudonym, är en del av sin egen berättelse, och t.o.m. dedikationen i början av varje bok är en del av den stora gåtan.

Men i början av "Den slippriga sluttningen" ser det mörkt ut. De tre barnen Baudelaire är tillfångatagna av greven och hans kumpaner, och färden går i rasande fart mot de dystra Mortuusbergen. Här kommer barnen träffa någon de redan känner och som de hade hoppats slippa se igen, och någon som de aldirg hade trott att de skulle få träffa...

Varje bok innehåller förstås 13 kapitel och det ska bli totalt 13 böcker i serien. Nästa del kommer heta "Den gräsliga grottan". Del 12 heter i original "The Penultimate Peril" och den sista delen, som kommer komma ut i USA fredagen den trettonde oktober, kommer kort och gott ha titeln "The End".

Tidigare böcker i serien:
1 & 2. Lite om "En olustig början" och "Reptilrummet".
3 & 4. Lite om "Den sorgsna sjön" och "Det sällsamma sågverket".
5. "Den skräckfyllda skolan"
6. "Det hemliga hisschaktet"
7. "Den bedrövliga byn"
8. "Det hotfulla hospitalet"
9. "Det tvetydiga tivolit"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar