lördag 30 november 2013

Nyckeln


Nyckeln
av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Är det redan två veckor sedan som jag tillbringade halva fredagen och hela lördagen djupt försjunken i den här boken? Som tiden går! (Igår fyllde jag rent av 35. Så tokigt!) Självklart köpte jag "Nyckeln" samma dag som den kom ut. Min syster var på midnattssläppet på SF-bokhandeln i Stockholm så hon hade hela tiden ett försprång. Jag fick sms med "är du färdig snart?" och "hur långt har du kommit nu?" lite då och då under helgen.

Jag tror inte att jag avslöjar något om jag säger att det drar ihop sig till slutstrid i den här boken. Men hur ska det gå? Jag utgick väl från att de skulle lyckas rädda världen, men hur skulle det gå till? Och vilka skulle klara sig? Författarna har ju inte varit rädda för att ta livet av folk i böckerna tidigare så man kunde ju inte lita på att alla huvudpersoner skulle överleva boken.

Ett par teorier som jag hade haft tidigare visade sig så klart inte stämma. Det kom in mer nytt i handlingen än vad jag hade kunnat föreställa mig. Jag och min syster hade mycket att diskutera efter avslutad läsning. Det är med avsikt som jag inte skriver någonting om vad som händer i boken här. Det känns som en typisk bok där man bör undvika spoilers. Men vad tycke vi om de nya saker som kom fram - kände vi fortfarande igen Engelsfors? - och tyckte vi att förändringarna var bra eller dåliga? Och vad tyckte vi om händelse X och detalj Y? Och slutet! Bra eller dåligt? Vi kom väl till slut fram till att det var en värdig avslutning på Engelsfors-trilogin.

(Vi jämförde också med diverse andra saker som vi har läst och sett. Här kom vi fram till att det underlättade om båda hade läst/sett samma sak. Jag sa t.ex. att särskilt Anna-Karin måste väl vara influerad av Den onda cirkeln. Min syster visste inte vad Den onda cirkeln var och blev inte klokare när jag sa The Craft. Bara för att hon var sex år när den kom ...)

Vi kommer säkert båda att läsa om böckerna. Ja, jag läste ju om de första böckerna inför att "Nyckeln" skulle komma ut, men så småningom blir det säkert omläsning av hela serien. Kanske inte inför filmen för min del, om den kommer nästa år (?), men troligen om några år till. Det är härliga böcker att hämningslöst frossa i. Se till att man inte har något annat inplanerat och bara sträckläsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar