måndag 25 november 2013

Fortunately, the Milk ...


Fortunately, the Milk ...
av Neil Gaiman
Illustrerad av Chris Riddell

Det finns två versioner av den här boken. Den jag har, som verkar vara den brittiska, heter "Fortunately, the Milk ..." och är illustrerad av Chris Riddell. Den andra, som väl då är den amerikanska, heter "Fortunately, the Milk" och är illustrerad av Skottie Young. Jag har inte kollat upp vilken som verkar bäst, jag tog bara den som låg framme på ett bord på SF-bokhandeln. Jag hade nog valt den här även om båda hade legat bredvid varandra, inte minst p.g.a. det glänsande omslaget. Det syns inte här, men det har en metalliceffekt.

Det är en barnbok på omkring 150 sidor. Kanske en sån man skulle kallat kapitelbok, bortsett från att kapitelindelning saknas. Vad vet jag? Jo, att den är ganska galen och väldigt rolig.

Mamma åker iväg på en vetenskapskonferens och pappa och de två barnen är ensamma hemma. Pappa är väl inte bland de mest praktiska, för han får en lång lista med saker som måste kommas ihåg. Till exempel att köpa mjölk. Fast just den grejen missar han. Men när han ser hur ledsna barnen är nästa morgon när de upptäcker att de inte kan äta flingor (och bara lite för att han själv inte kommer få nåt te) så uppoffrar han sig och går ut för att handla mjölk. Barnen väntar och väntar och väntar och väntar ... Till slut kommer pappa hem med mjölken. Han påstår att det inte var så att han började prata med en bekant och glömde bort tiden, absolut inte. Och så berättar han om sitt fantastiska äventyr i tid och rum. Barnen tror inte ett ord.

Det är ju också en otrolig och fullkomligt galen historia. Och kul. Jag är förtjust i bilderna också. I den här versionen finns det dock en utvikbar färgbild i mitten, men den går inte att vika upp utan att antingen knäcka bokens rygg eller skrynkla till bilden. Synd. För annars är ju en utvikbar färgbild en kul idé.

Jag tyckte om baksidestexten också:

Mom's away.
Dad's in charge.
There's no milk.
So Dad saves the day by going to buy some.
Really, that's all that happens. Very boring.
YAAAAAAAWWWN.

There are absolutely none of the following things inside:

GLOBBY GREEN ALIENS!

INTERGALACTIC POLICE!

PIRATES!

ANGRY VOLCANO GODS DEMANDING HUMAN SACRIFICE!

[bild på vampyr]

And most definitely NOT a time-travelling hot-air balloon piloted by the brilliant Professor Steg ...
Så nu vet ni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar