fredag 10 maj 2013

Längtan


Längtan
av Margit Sandemo

När jag har tänkt på "Längtan" så har jag tänkt på det som något av en mellanbok. Det kanske är för att det inte är så lätt att sammanfatta handlingen. Det är inte som "Trollbunden", som handlar om hur Silje och Tengel träffades (och hur deras fosterbarn kom till dem), eller om "Avgrunden", som kort och gott är boken om Sol. Men när jag läste om "Längtan" så insåg jag hur fel det är att kalla den för mellanbok. Det är inte alls så att det inte händer något viktigt, det är snarare så att det händer så oerhört mycket viktigt att det är svårt att sammanfatta.

En ny generation växer upp på godset Gråstensholm och gården Lindallén, de två gårdar där Isfolket numera bor. Släkten har ju det gott ställt numera. De tre äldsta i den nya generationen är relativt jämngamla. Cecilie är något år yngre än sin bror Tarald och kusinen Sunniva. De tre och den fattiga torparflickan Yrja hänger alltid ihop. Det är väl lite så att de tre rika barnen utnyttjar Yrja till att springa ärenden och så, men de är ändå vänner allihop. Men det blir svårt för Yrja i tonåren när hon upptäcker att hon är förälskad i sin stilige vän Tarald. För hon är ju fattig och ful och inte blir det bättre av att hennes kropp är vanställd på grund av näringsbrist under hennes första levnadsår. Det här är inte en helt ovanlig intrig i Margits böcker. Inte så att alla hjältinnor har rakitis, men om de inte är ovanligt vackra så är de gärna mindre vackra än genomsnittet/de andra i kompisgänget. Och olyckligt kära.

Samtidigt har Tarald och den fantastiskt vackra kusinen Sunniva en väldigt romantisk kärlekshistoria, som dessutom är tragisk eftersom de aldrig kan "få varandra". Familjens överhuvud Tengel har förbjudit Isfolkets medlemmar att skaffa barn med varandra. Han är orolig för hur illa drabbade av den ärftliga förbannelsen de barnen skulle bli. Silje å sin sida är inte orolig. I den här nya generationen finns det ju ingen som är drabbad. Säkert har förbannelsen dött ut. Tengel är inte lika optimistisk. Den här oron är för övrigt ständigt närvarande genom serien. Vem ska få ett drabbat barn? Hur kommer det barnet utveckla sig?

Och det här är ändå bara en liten del av allt som händer. Det som man har valt att ha på omslaget. Det förekommer också pest! krig! dansk adel! Väldigt fängslande läsning, även om jag ju redan vet precis hur det ska gå.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar