fredag 4 januari 2013

Första Samuelsboken


Första Samuelsboken

Jag har ju det här projektet med att läsa hela Bibeln, fast bara en bok i taget för ärligt talat så är det ju inte särskilt kul. Jag vill mest ha läst den. Precis innan nyår kom jag på att jag inte hade läst något ur Bibeln under hela 2012, så jag skyndade mig att läsa en av böckerna.

Jag hade kommit fram till "Första Samuelsboken" och blev glatt överraskad av det första kapitlet som var väldigt lättläst för att vara Bibeln. Jag hade inga problem att förstå att Elkanas fru Hanna var ledsen över att hon inte hade några barn, medan Elkanas andra fru Peninna hade flera stycken och dessutom pikade Hanna för hennes barnlöshet.

Tyvärr blev det lite svårare att hänga med sedan. Hanna får till slut en son, Samuel, efter att ha lovat Gud att om hon får en son så ska hon ge honom till Templet så att han kan tjäna Gud i hela sitt liv. (Hon får även några andra barn senare, som hon kan behålla hemma.) Samuel växer upp och blir domare över Israel, men folket kräver att få en kung, precis som alla andra folk i regionen. Saul utses till kung, men han är väl sisådär som kung. Det är många kända berättelser i den här boken, som Davids strid mot Goliat, Sauls misstänksamhet mot David och Davids vänskap med Sauls son Jonatan. Men jag lyckades ändå tappa tråden. Maktkamper ...

Samuel dör i den här boken. Det finns en "Andra Samuelsboken" också, men jag antar att den handlar om Davids regeringstid. Jag antar också att jag inte behöver skriva ut spoilervarningar när jag skriver om Bibeln ...

Jag måste förresten se till att läsa mer än en bok om året annars kommer jag vara 91 år när jag är klar. På riktigt alltså. År 2069.

Apropå Bibeln så såg jag den här artikeln i Dagbladet: Det er ett lesestoff nordmenn synes det er pinligere å bli observert med enn Bibelen. Bibeln är alltså den näst pinsammaste lektyren att bli sedd med. Det är mest Bibeln de fokuserar på i artikeln. Inte så mycket om det allra pinsammaste (som alltså inte är boken jag länkar till här utan det som den boken handlar om).

Gamla testamentet:
1. "Första Moseboken" ("Genesis")
2. "Andra Moseboken" ("Exodus")
3. "Tredje Moseboken" ("Leviticus")
4. "Fjärde Moseboken" ("Numeri")
5. "Femte Moseboken" ("Deuteronomium")
6. "Josua"
7. "Domarboken"
8. "Rut"

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Hehe. Vi får väl se hur långt jag hinner innan jag blir senildement ...

      Radera