tisdag 29 januari 2013

Torka aldrig tårar utan handskar - 2. Sjukdomen


Torka aldrig tårar utan handskar - 2. Sjukdomen
av Jonas Gardell

I den andra boken i Torka aldrig tårar utan handskar är aids-epidemin ett faktum. (Ni har väl sett TV-serien? Ni vet väl vilka som blir sjuka och dör? Annars får jag nog utfärda en mild spoilervarning.) I den första boken var HIV (som det inte hette än) något man hade hört talas om, men det var väl bara i framåtblickarna som folk faktiskt var sjuka och döende och visste om det? Men nu försvinner flera av Rasmus och Benjamins vänner. En av dem verkar bokstavligen försvinna. Reine, som knappt var med i TV-serien, och som plötsligt inte var med längre. Det är ungefär så det är i boken också, men här får läsaren veta precis vad som händer med honom.

Och så mitt bland alla dödsfall och begravningar så LÅTSAS Benjamins föräldrar att han inte finns längre. Eftersom han inte längre lever sitt liv på ett sätt som de kan godta så är han som död för dem. Jag tror nog att de föräldrar vars söner faktiskt dör hade haft svårt att förstå det resonemanget.

Det är många som bloggar om den här boken nu. Det måste ha varit första recensionsdatum igår. Jag har sett att flera saknar att få veta mer om Paul. Det blir spännande att se om han fortsätter vara mystisk i den sista boken eller om man får läsa hans livs historia. Av TV-serien att döma så är det den tredje boken som i så fall borde avslöja mer om Paul, även om det ju inte avslöjades så värst mycket på TV.

2 kommentarer:

  1. Trist tema, stakkars Benjamin :-( ; mange som aldri skulle fått blitt foreldre, desverre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väldigt sorgligt. Benjamin och hasn föräldrar är ju förstås romankaraktärer, men Gardell ska ha intervjuat folk som har blivit utstötta ur Jehovas vittnen för att få det rätt.

      Radera