lördag 31 januari 2009

Första Moseboken (Genesis)


Första Moseboken (Genesis)

Jag trodde inte att jag skulle hinna läsa särskilt många böcker under januari, eftersom bl.a. "Svärdet och spiran" tog så lång tid. Men då hade jag förstås inte tagit ett efterhängsamt magvirus in i beräkningen. Under en veckas sjukskrivning hinner man läsa en del... Jag hann t.o.m. börja på ett projekt som jag länge har funderat på - att läsa hela Bibeln från början till slut. Inte i ett svep dock. Den består ju av en massa kortare böcker (66 stycken?), och att läsa en i taget verkar lagom. Jag är inte ett dugg religiös (annars hade jag antagligen läst Bibeln tidigare), men det måste vara det litterära verk som det refereras till mest från andra böcker, film, talesätt etc. Nu var jag lite extra peppad att sätta igång p.g.a. "Palestine" och min och min systers "1001 böcker du måste läsa innan du dör"-utmaning. Ett tiotal av Bibelns böcker är med bland de 1001 böckerna man bara måste läsa. "Första Moseboken" är en av dessa.

"Första Moseboken" är helt full med kända berättelser. (Jag skriver ingen varning för spoilers här, du lär ha hört dem förr.) Det börjar förstås med skapelseberättelsen. Eller båda skapelseberättelserna, om man ska vara petig. I den här delen av boken får jag ofta en känsla av att man saknar bakgrundsinformation, sånt som säkert hörde till allmänbildningen när berättelsen skrevs. Eller så är det bara språket som gör att jag inte riktigt hänger med. Jag har 1917 års översättning (språket reviderades i början av 1980-talet). Bibel 2000-översättningen är kanske enklare.

I alla fall, det fortsätter med Edens lustgård, syndafallet, att Adam och Eva blir bortkörda ur Eden, Kain mördar sin bror Abel, folk blir bara värre och värre och Gud genomför Syndafloden, som bara de i Noas ark överlever. Så är det berättelsen om Babels torn innan det börjar bli längre berättelser om en och samma person. Nu tycker jag att det börjar bli mer lättläst. Abram/Abraham är först ut av dessa. Berättelsen om förstörelsen av Sodom och Gomorra ingår i hans berättelse. Och en hel del annat, som att hans fru fick ett enda barn, Isak, vid 90 års ålder och att Gud prövar Abrahams lojalitet genom att se om han är villig att offra sonen. Annars är väl Isak mest känd för att vara far till tvillingarna Esau och Jakob. Den ena var luden och den andra lurig...

Allra mest läsbar tycker jag att berättelsen om Josef och hans bröder (d.v.s. Jakobs söner) är. Josef är son till sin fars älsklingshustru, och därför favoriten i barnaskaran. De andra är avundsjuka och säljer honom som slav till några egyptier. Fast det går ganska bra för honom i Egypten och till slut är det en stor återförenings- och förlåtelsescen mellan honom och bröderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar