måndag 7 januari 2013

Årets ... 2012, del 1


Årets roman: Det kan inte bli något annat än "Kärleken" av Jonas Gardell. Kanske läste jag något som jag egentligen tyckte var bättre, men det finns ingen roman som jag har tänkt på (eller behövt tänka på, på grund av TV-serie och allmän uppmärksamhet som den fick) lika mycket under 2012.

Årets klassiker: En bättre roman kanske ... "Emma" av Jane Austen. Vill man ha en lite mörkare Jane Austen-bok så kan jag rekommendera "Persuasion".

Årets novellsamling: "Verbrechen" av Ferdinand von Schirach så klart.


Årets ungdomsbok: Jag läste ju "Eld", Hungerspelentrilogin och "Jellicoe Road". Men är det inte lite tråkigt att säga samma som alla andra? Jo, det är det. Så då säger jag "Pink" av Lili Wilkinson i stället!

Årets deckare: Svårt att välja, men jag tror faktiskt att det får bli "Tretton vid bordet", en väldigt klassisk Agatha Christie. Just för att den har ett så väldigt klassiskt upplägg. Annars så var ju förstås Denise Mina, Belinda Bauer och Ruth Rendell också mycket bra. (Mer om deckare.)

Årets fantasy: Utan tvekan Kristine Toftes imponerande första del av Song for Eirabu, "Slaget på Vigrid". Missa inte Holly Black heller. "Ironside" var en bra avslutning på Modern Faerie-trilogin.


Årets fakta: "The Suspicions of Mr. Whicher" av Kate Summerscale, som jag lyckades nämna i alla samtal i minst ett halvår efter att jag hade läst den. Okej, jag överdriver lite. Inte mycket.

Årets biografi: Måste vara "Shot In the Heart" av Mikal Gilmore.


Årets SÄMSTA: Kan inte vara annat än den som jag absolut inte orkade läsa ut. "Fifty Shades Darker" av E. L. James. Första delen var ju ändå lite smårolig, men den här var så tråkig så ni anar inte. Om ni inte har läst den.


I morgon (enligt planerna) kommer det ännu fler kategorier. Seriealbum, utseende och bokhandlar till exempel.

6 kommentarer:

  1. Så fin oppsummering:) Spennende å se hva andre har likt av bøker gjennom året som har gått:) Ha en fin dag!:)

    SvaraRadera
  2. Hehe.. jeg skjønner det er bra jeg ikke lete videre i FS da ;) Fikk noen nye lesetips her, så takk for en fin oppsummering!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Del 3 kan ju vara ett mästerverk, men jag tvivlar. ;)

      Radera
  3. Eg er så utruleg glad for at du leste og likte, Marika. Min svenske lesar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte mycket om din bok. :) Den andra ska jag läsa någon gång nu under våren, har jag tänkt.

      Radera