tisdag 7 augusti 2012

The Time-Traveling Fashionista On Board the Titanic


The Time-Traveling Fashionista On Board the Titanic
av Bianca Turetsky

Jag hittade den här boken i en bokhandel i Köpenhamn och fastnade för de vackra illustrationerna. Jag trodde egentligen det var typ chick lit med en tidsresetwist, men det visade sig vara en bok för 10-13-årsåldern eller däromkring. Böcker för den åldersgruppen funkar kanske inte riktigt lika bra för vuxna som böcker för äldre ungdomar gör. Det funkar ändå ganska bra, men det blir kanske lite för enkelt och lite för många förklaringar, till exmepel om vad vintagemode är och om Titanics förlisning.

Louise är en amerikansk tolvåring som har älskat vintagekläder ett tag. Ingen annan förstår sig på hennes intresse. Hennes mamma tycker inte att man bör köpa second hand-kläder och i skolan fattar de inte varför hon vill se fattig ut. Jag gillar att hennes klädintresse inte beskrivs som ytligt. Och det är väldigt gulligt att hon har delat in sin garderob i sektioner efter tidsperiod, fast hon kanske bara har ett plagg från en period.

Det finns i alla fall någon mer än Louise som förstår värdet i kläder som har en historia. En dag får hon en inbjudan till en mystisk vintageförsäljning som förestås av två märkliga damer som känns lite häxaktiga. Louise hittar en jättefin klänning till skolbalen - tyvärr luktar den lite havsvatten, men det går säkert att ordna - men när hon provar den befinner hon sig plötsligt på en annan plats och i en annan tid. Och tydligen i en annan kropp ... Först tycker hon att det är roligt, men snart inser hon var hon befinner sig. På ett fartyg som kommer att sjunka inom bara några dagar och ta med sig de flesta av sina passagerare i havsdjupet. Hur kommer hon tillbaka till sin egen tid?

Ganska kul bok ändå. Lite väl pedagogiskt, som sagt, men ehm, jag lärde mig några nya fakta om Titanic och vintagemode. Haha! Och jag älskar illustrationerna! Och att det här är pocketutgåvan, men att den ändå är riktigt tung. Färgtryck på tjockt papper känns lyxigt.

Det här är första delen i en serie. Del två ska komma ut i höst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar