torsdag 23 augusti 2012

Honung och malört


Honung och malört
av W. Somerset Maugham

Det här är en av böckerna i "1001 böcker du måste läsa innan du dör". Jag hade just bläddrat i den när jag var på biblioteket, så jag passade på att låna en av titlarna jag kom ihåg från den. Lite lustigt att det är just "Honung och malört" från 1930 (och en annan titel också) som har tagits med som "måste läsas"-böcker av W. Somerset Maugham. När man läser om författaren på internet så är det helt andra böcker som anses vara viktigast/är mest kända. Fast enligt Wikipedia var detta Maughams egen favorit.

En av Storbritanniens mest uppburna författare, Edward Driffield, har nyligen dött och en annan författare, Alroy Kear, som alltid skriver lagom bra, inte retar upp någon och vet att knyta rätt kontakter, ska skriva en biografi om honom. Han söker upp bokens berättare, ännu en författare, William Ashenden, som kände Driffield innan Driffield hade blivit känd och när Ashenden själv bara var en pojke. Det fanns en ganska olämplig första fru i Driffields liv, och Kear vill veta allt vad Ashenden kan minnas om saken. Naturligtvis ska han sedan skriva om det på smakfullast möjliga sätt i sin biografi. Kanske bara nämna det i förbigående. Man vill ju inte ge en ofördelaktig bild av en så respektabel och omtyckt författare som Driffield.

Ashenden vet verkligen ganska mycket om Driffield och hans första fru Rosie (en barflicka, ve och fasa!) och han tänker tillbaka på den tiden. Hans bild av Rosie stämmer inte alls särskilt bra med den som Kear och den andra fru Driffield har. Men det är inget han tänker dela med sig av.

En ganska rolig bok. Det handlar om den litterära världen i Storbritannien under tidigt 1900-tal och ännu mer om det brittiska klassystemet. Alla har superkoll på var man befinner sig i förhållande till andra och hur många steg över och under en själv det kan godtas att man umgås. Den unge Ashenden tycker till exmepel om att umgås med Edward och Rosie Driffield, men det är oerhört pinsamt för honom att Rosie även känner familjen Ashendens hushållerska. Och det här är i en liten stad, så egentligen känner väl alla alla. Det blir väldigt tydligt hur viktigt det här var. Och komiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar