torsdag 3 november 2011

Soldans


Soldans
av Trude Brænne Larssen

Det är en del som har ordnat sig för Karoline och syskonen nu. Det ser man väl nästan på den glädjefyllda omslagsbilden. De är tillsammans, de flesta av dem i alla fall, och de behöver i alla fall inte oroa sig för att frysa eller svälta längre. Och folk har så smått börjat acceptera Karoline igen. Kanske var man för snabb med att döma henne förra året.

Men det finns andra skäl till oro. Modern är inte frisk. De har inte märkt det så väl eftersom hon är så förvirrad och i det närmaste dement, men nu blir det uppenbart att hon också är kroppsligt sjuk. Och alla, även Karoline, har ju någon som är på Lofotenfiske, och därifrån kommer det fruktansvärda bud efter en svår storm. Flera hundra män har omkommit. Är Karolines Aksel bland dem?

Dessutom plockas en tråd från tidigare böcker upp. Odjuret, han som våldtar och dödar kvinnor i trakten, är igång igen. Karoline har en misstanke om vem det är, men om hon säger något vet hon att hennes familj kommer få stora problem. Men om hon tiger om vad hon vet, är det inte hennes ansvar att våldtäktsmannen får härja fritt?

Den biten av berättelsen hade jag nästan glömt bort. Böckerna utspelade sig länge på en annan ö, Bliksvær, där de minsta syskonen var "på legd" och Karoline försökte hanka sig fram bäst det gick, och där såg man förstås aldrig till Odjuret. Det blir spännande att se hur den delen av berättelsen kommer utveckla sig.

Slutet av boken är en rejäl cliffhanger, så det dröjer väl inte länge förrän jag läser nästa. Alla böckerna i serien (15 delar) har kommit ut nu, så man måste egentligen inte vänta på fortsättningen.

Legdebarna:
1. "Glassmaleriet"
2. "Brennemerket"
3. "Tiggerjenta"
4. "Taus tale"
5. "Hvite løgner"
6. "Blodspor"
7. "Lånt fremtid"
8. "Amerikabåten"
9. "Tyveriet"
10. "Heltedåd"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar