tisdag 1 november 2011

Harry Potter and the Goblet of Fire


Harry Potter and the Goblet of Fire
av J. K. Rowling
Uppläst av Stephen Fry

I den fjärde boken om Harry Potter får eleverna på Hogwarts till sin bestörtning reda på att det inte blir något skolmästerskap i quidditch det här året. I stället kommer det vara ett annat stort evenemang på skolan, nämligen the Triwizard Tournament. Det är en tävling mellan en representant vardera från tre trollkarlsskolor - Hogwarts, franska Beauxbatons och Durmstrang, som verkar ligga någonstans i nordöstra Europa.

De tävlande är noga utvalda på magiskt vis, men något går ändå fel och fyra tävlande väljs ut. Först en från varje skola, och sedan ytterligare en från Hogwarts. Harry Potter så klart. Många av de andra eleverna är avundsjuka på honom, och anser att han har fuskat. Men de mer erfarna trollkarlarna misstänker att någon har anmält Harry för att skada honom. Tävlingsgrenarna är alldeles för svåra och riskabla för en fjärdeårselev som Harry. Men har man blivit utvald så är det bindande, och Harry måste tävla.

Det är ett bra beslut av Rowling att ersätta quidditchmatcherna med något annat i den här boken. Även om man vill att Harry Potters värld ska vara den gamla bekanta så är det inte fel med lite variation heller.

Serien blir också avsevärt mörkare. I början av boken, under världsmästerskapen i quidditch, står det klart att Lord Voldemort fortfarande har många anhängare, och även om de har blivit friade i domstol så betyder det inte att de har givit upp sin gamla övertygelse. Men vill de egentligen att Lord Voldemort ska återvända? De har ju trots allt svikit honom för att kunna fortsätta leva ett bekvämt liv, medan många andra hamnade i det fruktade fängelset Azkaban och Voldemort själv försvann.

Oj, vad jag hade glömt många detaljer i intrigen! Så även om jag kom ihåg mycket av det som hände (några saker kan man knappast glömma) så var det massor som kändes helt nytt. Jag har väl bara läst den här boken en gång tidigare, så ...

Harry Potter:
1. Harry Potter and the Philosopher's Stone
2. Harry Potter and the Chamber of Secrets
3. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar