onsdag 9 mars 2011

Åse


Åse
av Denise Rudberg

"Åse" är den tredje delen i den löst sammanhållna trilogi där även "Jenny S" och "Matilde" ingår. Men vad jag förstår så förekommer även flera personer från Denise Rudbergs tidigare böcker. Om hon har petat in någon från en bok som kom senare än "Åse" vet jag inte.

Det här är såna böcker som jag inte kan bestämma mig för om jag ska behålla eller gallra. Jag tycker inte de är så bra, men rätt kul ändå. Någon gång i mitten väcker de mersmak (kanske man ska läsa "Väninnan" m.fl. ändå?) men på slutet är jag väldigt mätt (nej, det ska jag inte).

Åse är syster i till Matilde i förra boken, där de öppnade en inredningsbutik tillsammans. Den är mycket populär. Förutom att det är en butik så åtar de sig också att inreda folks hem. Det är så Åse kommer i kontakt med den excentriska Disa Ernklint, och blir medbjuden på jakthelg på Disas makes gods i Värmland. De äter gott, dricker mycket och jagar med skiftande entusiasm. Några är trevliga (Disas man, hans bäste vän, Disas bästa väninna), andra är skvatt galna (Disa). Det händer en hel del under helgen.

I sitt vanliga liv har Åse en del problem. Hon är ihop med en man som hon egentligen inte hyser några varmare känslor för, men eftersom han så sällan är i Sverige är det inte så betungande. Men det är kanske inte ett så bra liv. För tillfället är det ännu mer komplicerat efter att Åse och hennes syster och kompanjon Matilde har haft ett rejält gräl och ingen verkar vilja ta första steget till att försonas.

Detta störde mig: Man får veta att Åses och Matildes mamma heter HYTTE! Nog för att de är norska (både Åse och Matilde har dock valt att bosätta sig i Stockholm), men inte ens där heter man Hytte. Jag undrar om man har ändrat det i den norska översättningen ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar