tisdag 29 mars 2011

Seaside Inn - Bo vid kusten


Seaside Inn - Bo vid kusten
av Galaxy Craze

Tolvåriga May bor tillsammans med sin mamma och lillebror i en gammal skola i en engelsk by. Mamman, som bara är lite drygt trettio, har drivit ett pensionat här i ett par år. Tidigare bodde de i London, och mammans hippa Londonvänner kommer och hälsar på ganska ofta. Mays pappa kan återfinnas i den kretsen, men han kommer inte alls och hälsar på särskilt ofta. May längtar efter att han ska komma, men när han gör det blir det inte som hon har tänkt sig, och nu är hon tillräckligt gammal och insiktsfull för att se det också. Tidigare har nog mamman lättare kunnat släta över pappans dåliga sidor för Mays skull. May lyckas inte ens använda sin pappa för att imponera på klasskompisarna och kanske bli lite populärare.

Det är lågsäsong och folktomt på pensionatet. Men de har en gäst, en författare som vill skriva i lugn och ro. May och hennes bror Eden och deras mamma blir förtjusta i honom. Han förstår sig på barn och kommer väl överens med deras mamma. Men hans assistent Patricia är tydligen fast besluten om att erövra honom, och misstänker att Mays mamma är ute efter samma sak. Patricia ringer till May och pratar om saker som May inte riktigt förstår, och ibland dyker hon upp i byn.

"Seaside Inn - Bo vid kusten" är en välskriven bok. Jag tycker om atmosfären i den, men boken är lite sorglig, och det tog väldigt lång tid att läsa den. Det händer inte så mycket i den, så det är inte så lätt att beskriva den. Porträttet av May är trovärdigt. Det gillar vi.

Det finns en bok till om May, men den finns inte översatt till svenska. Kanske skulle man läsa den. (Och kanske borde man ha läst den här boken på engelska också.) I den har det gått ett par år och mamman har tagit med sig barnen till USA för att följa någon guru. Som man ju gör. Eller gjorde på 70-talet kanske. Det lär vara då de utspelar sig. Det är inte helt uttalat, men det är ju inte riktigt i nutid i alla fall. Och Mick Jagger namedroppas av mammans vänner. Om det hade utspelat sig senare hade de säkert namedroppat någon annan. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar