måndag 7 mars 2011

Våtmarker


Våtmarker
av Charlotte Roche

Artonåriga Helen måste opereras efter att en intimrakningsolycka har gett upphov till en smärtsam analfissur. Kirurgen passar också på att ta bort hennes hemorrojder, som inte direkt har varit smärtsamma men ändå gett upphov till en del besvär. Helen smider en mycket listig plan. Under sjukhusvistelsen måste ju hennes föräldrar komma på besök, och hon ska se till att de kommer dit samtidigt. De har visserligen varit skilda i flera år, men Helen drömmer om att de ska hitta tillbaka till varandra. Det finns bara en sak som kan förstöra hennes plan, att hon inte får vara kvar på sjukhuset tillräckligt länge. Men man kanske kan ordna någon form av komplikationer på egen hand?

"Våtmarker" ska tydligen vara någon sorts skandalroman. Helen älskar oelegant sex och är motståndare till hygien. Jag tror kanske att författaren har gjort upp en lista på allt en kropp kan utsöndra och gett sig katten på att allt ska med i boken. Jag minns inte om bröstmjölk nämns, men annars kladdar Helen med allt från tårar till smegma. Och bajs förstås. Det är ju det alla väntar på, att se så att allt fungerar normalt trots operationssåret. Så för att vinna tid tänker Helen inte berätta att det faktiskt gör det. Jag tycker inte att sånt här äckligt, det är mest roligt när Helen lämnar sina använda tamponger i hissen och utför andra attentat mot tanken om god hygien. Det enda jag tycker är obehagligt är okontrollerade blödningar i större mängd, och det är kanske mer att det är förknippat med smärta och livsfara än att det är äckligt. Man får sitt, ehm, lystmäte (eller motsatsen!) av det här också framåt slutet av boken. *ryyyys* Men till större delen är det en rolig bok, som jag tyckte om att läsa. Lättläst också. Man borde kanske läsa den på tyska någon gång.

2 kommentarer:

  1. Jag har fatt den i present av en kompis (man kan ju fundera pa den bakomliggande tanken till den presenten...), men jag har tyvarr inte hunnit lasa den. Det verkar onekligen vara en intressant historia....

    SvaraRadera
  2. Och underhållande. Jag tycker att du ska läsa den.

    Jag misstänker att varje läsare kommer hitta ett egen äckelavsnitt i den. För min del är det som sagt allt blod ... Kan inte avslöja den exakta händelsen dock. :)

    SvaraRadera