onsdag 15 september 2010

Udda verklighet


Udda verklighet
av Nene Ormes

Bibliotekets ex av boken var signerat. Kul. :)

Ah, det här är den bästa fantasygenren. Folk går omkring i den vanliga världen och gör mer eller mindre vanliga saker, och plötsligt så finns det t.ex. älvor, fast bara för att det gör det så betyder det inte att hjälten/hjältinnan slipper gå till jobbet hädanefter.

"Udda verklighet" är precis en sån här bok. Den utspelar sig i Malmö, som inte är en stad som jag känner till så väl, men ändå, det är Sverige. Roligt att det kommer ut svensk fantasy av min favoritsort. Och att den dessutom är riktigt bra. Jag blir kanske tvungen att köpa boken i alla fall.

Huvudpersonen heter faktiskt Udda, och hennes sömnrubbningar gör att hon har svårt att få ihop livet. Det är inte många jobb där man kan dyka upp dödstrött eller inte alls. Uddas trista telefonförsäljarjobb är ett av få där det funkar nåtsånär. Hennes problem är när hon drömmer känns det extremt verkligt för henne och det har gjort henne rädd att somna. Dessutom är det svårt att somna om efter mardrömmarna. Hennes vän Daniel vill bevisa att Uddas drömmar är just drömmar, men i stället tyder spåren på att det är just vad de inte är. Det verkar som om drömmarna verkligen är sanna. Det tycker Daniel är spännande, men Udda tycker mer att det är hemskt. Men när Daniel försvinner har hon inget annat val än att uppsöka de kretsar hon drömmer om. Det är en dold värld, i helt vanliga Malmö, där folk har egenskaper och gåvor utöver de vanliga. Det är dessutom en mycket hotfull värld.

En alldeles nyutgiven bok minsann! Det brukar jag inte hinna läsa annars. Alltså, när jag väl får läst en bok jag har tänkt läsa och kanske till och med köpt så brukar den inte vara så himla ny längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar