söndag 5 september 2010

Historiska romanens ABC: I


Historiska romanens ABC:
Utmaningen är en boktitel på veckans bokstav, en författare på veckans bokstav samt veckans specialteman. T.ex. industrialiseringen, Italien, indianer eller inbördeskrig. Eller valfritt tema på I.


1. Jag har många som börjar på ordet "i", men det visade sig att det inte var så många som var historiska faktiskt. Så här får det bli "Isprinsessen" av Bente Pedersen, första delen i serien Huset Arent. Det är en sån här lång norsk bokserie. Jag har bara läst första delen än så länge, men den var faktiskt oväntat bra. Bente Pedersen har ju annars en tendens att lassa på med så mycket elände det bara går, men trots svårigheter så går det åtminstone i första boken ganska bra med huvudpersonen Vanda. Jag har tänkt läsa vidare i serien, men det har inte blivit av. Första delen utspelar sig i 1700-talets Arkhangelsk, men från och med den andra så kommer de nog vara mer i Norge.

2. Det finns relativt få författare som har efternamn på I. Säkert finns det någon som heter Ingrid eller Ingmar i förnamn, men jag kommer inte på någon. Men Catharina Ingelman-Sundberg har jag ju läst en bok av för länge sedan. "Vikingasilver" kanske den hette? Hur var den? Vet inte, men jag fortsatte ju inte med de andra böckerna i samma serie ...

3. a) Island på 1800-talet kan man läsa om i Sjóns "Skugga-Baldur" ...

3. b) ... och även i Margit Sandemos serie Häxmästaren kan man läsa om Island, men ett par hundra år tidigare. Början av serien är riktigt bra (de isländska bitarna), men sedan spårar det ur ganska mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar