söndag 12 september 2010

Blodsarv


Blodsarv
av Denise Mina

Jag har haft den här boken i hyllan länge, och äntligen har det blivit av att läsa den. Och hurra vad bra den var! Det är alltså första delen i Denise Minas deckarserie om Paddy Meehan.

Det är 1981, och Paddy jobbar på Glasgow-tidningen Scottish Daily News. Än så länge är hon bara springflicka, men hon drömmer om att bli en riktig reporter, särskilt en som avslöjar justitiemord och liknande. Inspiration har hon fått från fallet Paddy Meehan. När hon var liten dömdes en brottsling som hade samma namn som hon själv för ett mord han hävdade att han inte hade begått. Trots att nya bevis kom i dagen var det inte förrän en journalist gav ut en bok där han kritiskt granskade fallet som det togs upp på nytt och Meehan benådades. (Detta är ett verkligt fall.) På grund av namnlikheten (brottslingen hette förstås Patrick, medan bokens hjältinna är döpt till Patricia) blev lilla Paddy Meehan mycket intresserad av fallet, och har alltså byggt sina framtidsdrömmar på det här. Numera är hon dock inte intresserad av att träffa den äldre Meehan, även om det inte hade varit svårt att ordna. Hon har hört att han har blivit en ganska tragisk figur.

Om det låter komplicerat med två personer som bär samma namn så är det faktiskt inte så farligt. De möts ju aldrig, och man är alltid på det klara med vilken av dem man läser om. Det är inte så hemskt mycket om den riktige Paddy Meehan heller, men det är ju faktiskt intressant att läsa om vad han hela tiden hävdade var den sanna berättelsen.

Paddy (huvudpersonen) är inte gammal, jag tror inte hon är tjugo än. Hon bor fortfarande hemma hos sina föräldrar, precis som de flesta av syskonen. Det är bara en gift storasyster som har flyttat hemifrån. Paddy är förlovad med Sean Ogilvy och man räknar med att hennes jobb bara är en tillfällig grej innan de gifter sig. Paddy har inte berättat att det inte är så hon har tänkt sig framtiden. Det är säkrast så, för familjen är kanske ... inte helt tolerant, upptäcker man så småningom.

På tidningen är den stora nyheten för tillfället att en treårig pojke har försvunnit. Så småningom hittar man honom mördad och polisen får dessutom tag på mördarna, två pojkar i 11-12-årsåldern. Paddy blir chockad när hon upptäcker att den ene pojken är en släkting till hennes fästman Sean. Hon tycker dessutom att det är något som inte stämmer. Omständigheterna tyder på att det är en vuxen som har planerat mordet. Men ingen annan, vare sig på tidningen eller hos polisen, lyssnar på hennes teorier. Det enda hon kan göra är att försöka gräva i fallet själv. Men hon är ju inte ens en riktigt journalist. Dessutom är hennes familj och Sean övertygade om att hon har offrat familjen för sin karriär och skrivit en avslöjande artikel om Seans unge släkting.

Det är så mycket i "Blodsarv" och det är så väl hopkokat. Paddys familj, konflikter mellan prostestanter och katoliker i Skottland (Paddy tillhör en irländsk katolsk familj), en mordintrig, attityder mot barn som mördar barn , att vara en av mycket få kvinnor på en tidningsredaktion och ö.h.t. arbetet på en tidning 1981, små tidsmarkörer och större politiska sammanhang från tiden - och dessutom att väva in den riktige Paddy Meehans historia i det hela. Så otroligt bra!

Jag råkade förresten gissa rätt på en grej i upplösningen, fast det räknas nog inte för jag hade ingen aning om hur det skulle hänga ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar