tisdag 20 juli 2010

Håll masken, Lotta!


Håll masken, Lotta!
av Merri Vik

Lotta och hennes mamma går igenom lådor i stugan och hittar bland annat en del maskeradkläder. Lotta får ihop en hel utstyrsel med hatt, rock, grå peruk och lite annat smått och gott. Vore det inte väldigt roligt att skoja med Giggi genom att dyka upp oanmäld och utklädd till excentrisk gubbe? Jo, det vore det! Tyvärr är inte någon i Giggis familj hemma när Lotta kommer dit i sin förklädnad, och dessutom har hon låst sig ute från sitt eget hem. Återstår bara att gå runt på stadens gator som en gammal gubbe, och råka ut för allehanda förargligheter förstås. Annars vore det ju ingen Lotta-bok.

Det är roligt som vanligt, men faktiskt mer samlat kring ett tema än annars. Annars är det ju ofta vitt skilda episoder i böckerna. Det är det ju här också, men nästan allt har med Lottas utklädning att göra. Utom några kapitel på landet. När Lotta har tråkigt och får en hobby, och när hon vaknar i ottan och bestämmer sig för att överraska familjen med frukost på sängen.

Förresten, av omslaget att döma så har Lockige Fridolf och hans fru en oväntat färgglad inredningsstil. Gräsliknande heltäckningsmatta, klargula väggar och så orange gardiner till det. :-)

Lotta-böckerna:
1. "Det är Lotta, förstås!"
2. "Ja, se Lotta!"
3. "Lotta är sig lik"
4. "Skärp dig, Lotta!"
5. "Lotta slår till"
6. "Fara på taket, Lotta!"
7. "Vilken skiva, Lotta!"
8. "Skriv upp det, Lotta!"
9. "Rena snurren, Lotta!"
10. "Se dig för, Lotta!"
11. "Bra gissat, Lotta!"
12. "Platt fall, Lotta!"
13. "Rena mörkret, Lotta!"
14. "Hejda dej, Lotta!"
15. "Full fart, Lotta!"
16. "Arma Lotta!"
17. "Vilken fullträff, Lotta!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar