söndag 4 juli 2010

De två på Kullersta


De två på Kullersta
av Maja Jäderin-Hagfors

En gammal flickbok som är skriven några år efter andra världkriget. Den utspelar sig dock under kriget. Lilly Brun är en sur tant som äger en gård på den skånska västkusten. Hon har lite tjänstefolk, men ingen familj, och hon tycker att det bara är elände i världen och att folk saknar hyfs nuförtiden. och alla dessa danska flyktingar som kommer till Skåne. Folk borde verkligen inte överge sitt fosterland på det där sättet.

Så stöter en liten roddbåt mot land precis vid fröken Bruns gård Kullersta, och i den sitter två medtagna barn från Danmark. De är kanske de enda överlevande från en större båt med flyktingar. De blev beskjutna och de här barnen, Tove och Jens, räddades på något sätt och hamnade i en annan båt. Jens är inte alls gammal och mycket svårt sjuk. Enligt läkarna får han inte flyttas från sin sjuksäng på Kullersta. Han och Tove är inte alls släkt, men han verkar ty sig till henne och därför får också hon stanna tills han tillfrisknar. Det blir så långvarigt att båda barnen börjar känna sig lite hemma på Kullersta, och Tove får en bästa vän i trakten. Barnen är inte alls pigga på att bli flyttade till flyktingförläggningen, även om de har landsmän där. Jens har inga föräldrar och Toves mamma, hennes enda förälder, var med på båten och är troligen död.

I hemlighet blir fröken Brun mycket fäst vid barnen och lever riktigt upp efter alla år som surtant. Men hon är en sån som inte vågar visa den typen av känslor. Så kanske måste hon låta dem åka till flyktingförläggningen bara för att bevara sin "värdighet".

Den lätta underhållningen för flickor tog verkligen upp tunga ämnen förr i tiden. Inte all kanske ... I Sprakfåleböckerna tar de visserligen emot ett krigsbarn i en bok (som de inte har i nästa. Vad hände med honom? Ansågs Inga-Majas familj olämplig som fosterfamilj?) och p.g.a. ett tidshopp varar kriget extremt länge, men det är mer en olägenhet än en tragedi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar