torsdag 15 juli 2010

Zen och konsten att sköta en motorcykel


Zen och konsten att sköta en motorcykel
av Robert M. Pirsig

Det här är den senaste boken som vi har läst i läsecirkeln. Den skulle varit utläst till mötet i maj. Det var nog ingen av oss som var färdig med den då. Någon hade läst den tidigare, men han var ju inte på mötet så ... Vi andra hade gärna velat höra vad det var i boken som han gillade, eftersom han faktiskt verkade gilla den. Några av de närvarande tyckte i och för sig om den även om de inte hade hunnit läsa ut den. Sedan var vi ganska många som tyckte att den var tung och ganska tråkig faktiskt.

Robert M. Pirsig berättar om en resa genom flera stater i USA som han och hans unge son gör på motorcykel. Vi får reda på något av vad de ser och om att åka på motorcykel, och om berättarens idéer om motorcyklar och annan teknik och vikten av att förstå dem och själv kunna meka med dem. Men det mesta av boken består av det han verkar tänka på medan han kör, och som blir som en lång föreläsning om filosofi. Både hans egna idéer och det han har lyckats sluta sig att en annan har tänkt, en person som han kallar Faidros och som man först inte riktigt förstår vem det är. Men han var visst väldigt intresserad av något som han kallade "Kvalitet". Sedan förstår man vem Faidros är, och det är en av de saker som jag tycker är mest spännande att läsa om. Både sensationsvärdet och att man kan fundera en del på etiken bakom ett visst beslut och hur det kan ha påverkat omgivningen.

Ibland har berättaren eller Faidros en del tankar som jag tycker är intressanta, men för det mesta är det bara väldigt tungläst. Jag blev tvungen att ta pauser i läsningen hela tiden och till slut läste jag bara något kapitel i taget och mellan kapitlen något mer lättsmält, som en serie eller en gammal flickbok. Och till slut kom jag i mål. Puh!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar