söndag 18 juli 2010

Historiska romanens ABC: A


Cecilia på Bibliotekarien läser har startat en bloggutmaning: Historiska romanens ABC. Varje vecka ska det komma en ny bokstav och på den ska man skriva om en historisk roman vars titel börjar på bokstaven, en vars författare (för- eller efternamn) börjar på bokstaven och till slut kommer det ges två teman som börjar på bokstaven och man ska skriva om två böcker som handlar om ett av (eller en av varje) de här ämnena.


1. Just nu håller jag på att läsa "Affinity" av Sarah Waters. Jag har inte kommit så väldigt långt än, men den känns lovande. Utspelar sig i London under den viktorianska eran, bland annat i ett fängelse och i spritistiska kretsar.

2. Kommer ni ihåg när alla läste böckerna om Folket på Innhaug av Anne Karin Elstad? Det är knappt så jag gör det själv faktiskt. Det var fyra böcker som utspelade sig i någon liten norsk bygd på 1800-talet. Det jag minns bäst var att det var så himla svårt att få tag på den sista delen i rätt utgåva, så att den skulle matcha de tidigare. Böckerna i den serien hette i alla fall "Gården i dalen", "Kärleksbarn", "Uppbrott" och "Vägarna möts". Jag fick för mig att en bok skulle heta "Magret", men det är säkert den norska titeln. Jag har för mig att en av mina kompisar skrev særemne (specialarbete) om Anne Karin Elstad och att hennes lärare blev besviken för att hon från början hade tänkt skriva om en seriösare författare.

3. a) Antiken. Här får jag säga "Pompeji" av Maja Lundgren. Den var lite udda, så här i efterhand går det inte att förklara vad den handlade om. Men jag tyckte att den var bra.

3. b) Amerika. Hur kan det vara så svårt att komma på något på den bokstaven då? Men jag vill minnas att jag tyckte om "Älskade" av Toni Morrison. Sethe och hennes dotter Denver bor i ett hus som plågas av ett spöke. Sethe har tidigare varit slav, men har lyckats rymma. Spöket är av allt att döma hennes äldsta dotter Älskade. Det handlar mycket om Sethes trauma efter slaveriet och flykten. Vid närmare eftertanke är det riktigt, riktigt bra bok. Jag borde läsa om den. Det var så länge sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar