tisdag 27 juli 2010

Affinity


Affinity
av Sarah Waters

Vilken bok! Obehaglig ibland, både på grund av de välbeskrivna fängelsemiljöerna och av hemska misstankar om att handlingen kommer ta en vändning som man inte önskar. Men ändå, så bra och så spännande!

Det hela utspelar sig i London på 1870-talet. Margaret Prior tillhör en lite finare familj, och familjen har gett upp hoppet om henne. Chansen att hon ska bli gift är mycket liten. Hon är lite märklig och inte särskilt social. Hon är alldeles för intelligent och allvarlig och hon har nervösa besvär. Just nu är de andra i hushållet mest intresserade av den yngsta systerns stundande bröllop. Men Margaret skaffar sig ett helt annat intresse. Hon blir besökare på kvinnoavdelningen i fängelset Millbank. Det är en sorts välgörenhet, där ordentliga kvinnor kommer och pratar med de kvinnliga fångarna. Man hoppas att de ska ta intryck av besökaren och att de, när deras straff är över, ska sträva efter att leva laglydiga liv.

Margaret får snabbt en favorit bland fångarna, och ser till att besöka henne nästan varje gång. Det är det vackra mediet Selina Dawes, som är dömd för bedrägeri och för att ha orsakat en kvinnas död. Margaret tycker först bara att Selina verkar vara en speciell personlighet och att hennes fall är intressant. Hon fördjupar sig i rättsfallet och sedan i spiritismen. Kan Selina tala sanning när hon beättar om anden som skrämde kvinnan så att hon dog?

Margarets känslor för Selina blir snart allt djupare. Selinas också. Men allt verkar vara emot dem. Selina har många år kvar på sitt straff. Fängelsevakterna tycker att det är misstänkt att Margaret lägger så mycket tid på en av fångarna. Margarets mor ifrågasätter lämpligheten i att hon besöker fängelset, särskilt som besöken verkar göra henne upprörd.

Man kan nästan säga att Margaret är lika inspärrad som Selina, men i stället för ett riktigt fängelse så är det av konventioner, förväntningar och förmyndarskap. (Hon har t.ex. en del pengar, men hon kan inte röra dem utan att hennes bror ger sin tillåtelse.) Allting berättas genom Margarets och Selinas dagböcker. Margaret skriver långa detaljerade redogörelser om allt som händer i hemmet och under hennes besök på Millbank, och om sina tankar och känslor kring händelserna. Selinas dagboksanteckningar är för det mesta relativt kortfattade och är skrivna under tidsperioden innan brottet hon ska ha begått. Lite i taget får man hela bilden av vad som egentligen har inträffat och vem som har makten över vad som ska hända nu. Rent av gastkramande, och något att fundera på länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar