lördag 14 juni 2008

Brutte lenker


Brutte lenker
av May Grethe Lerum

Efter Mogens Skankes död upptäcker Maria att utan hans inflytande är hennes och deras dotter Sunnivas ställning i Lyster inte så god. Kapellanen Revelin, som numera är präst, och Cecilia, Mogens dotter i ett tidigare äktenskap, hatar båda Maria. Maria tror att folket i Lyster ska vara på hennes sida, hon har ju botat deras sjukdomar i många år.

Men Revelin och Cecilia är listiga, och snart verkar det som om Marias enda utväg är att ta med Sunniva till sitt barndomshem, Meisterplassen. Den ende som bor där nu är Randar, som är Marias fosterbror och stora kärlek, men han är också traktens bödel. Yrket ärvs från far till son, och den bödel som vill bryta traditionen måste själv bli avrättad, i stället för den förfader som en gång valde att bli bödel framför att avrättas. Det går bra för Maria och Sunniva att inte tänka så noga över vad Randars yrke innebär, ändå tills den som ska avrättas är en de känner.

"Brutte lenker" tycker jag är den hittills bästa boken i serien, med mycket spänning och dramatik. Maria får kämpa mycket, först för att försöka behålla folks vänskap i Lyster, och sedan för att förbättra sin och Randars status i hembygden. Hon vill inte att Sunniva, som är van vid det bästa hemifrån, ska behöva växa upp utanför samhället. Den här boken utspelar sig under relativt kort tid, lite mer än ett år, så de olika händelserna är mer sammanhängande än i föregående bok, som utspelade sig under 12-13 år.

Livets døtre:
1. "Bøddelens kvinne"
2. "Marias bok"
3. "Blodsbånd"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar