söndag 29 juni 2008

Power!! 1-4



Power!! 1-4
av Shizuru Seino

Power!! är en manga som tidigare gick i den numera nedlagda svenska serietidningen Manga Mania. Publiceringen i tidningen avbröts efter motsvarande volym 5 av pocketutgåvan. (Man avbröt de flesta serierna innan de egentligen var slut för att ge plats för nya serier. Antagligen för att det skulle ta väldigt många år att publicera en serie i sin helhet. Japanska serietidningar brukar väl komma ut lite oftare.) Alltså har jag redan läst de här fyra volymerna, fast i tidningen. Men det var flera år sedan, så jag hade hunnit glömma bort många detaljer och namn. En del kände jag knappt igen alls, men jag vet ju att jag måste ha läst det tidigare.

Serien handlar om Kyo Aizawa, en sextonårig tjej som ska börja på en gymnasieskola med jättesöta skoluniformer. Tyvärr visar det sig att hennes baskettokige pappa har förfalskat hennes ansöningar och skrivit in henne som kille. Skolan har nämligen ett mycket bra basketlag och pappan vill uppleva sina egna proffsdrömmar (som gick om intet p.g.a. av en skada) genom Kyo. Ingen gullig skoluniform för henne alltså (skoluniformer för killar är inte söta och verkar se rätt lika ut överallt). Dessutom måste hon som medlem i basketlaget bo på skolans elevhem, dela rum med en kille och dela dusch med hela korridoren (eller hela elevhemmet rent av?). Aningen jobbigt. Hur ska Kyo lyckas dölja att hon är tjej, och t.ex. undvika att alla andra tror att hon är allvarligt sjuk när hon har mensvärk?

Dessutom är Chiharu Eniwa, Kyos rumskompis, riktigt snygg, men det kan ju inte bli något eftersom Kyo liksom också ska vara kille. Eller? Stackars Eniwa får en identitetskris. Dessutom har Kyo problem med efterhängsna kvinnliga fans. Det leder till en del roliga situationer förstås, särskilt när Kyo får för sig att hon är på väg att bli avslöjad och måste uppföra sig som en "typisk kille".

Allt det här verkar vara väldigt vanligt i manga (t.ex. i W Juliet, som går i tidningen Shojo Stars, där en kille måste låtsas vara tjej under hela gymnasietiden för att få lov att satsa på skådespeleriet). Det är antagligen inte lika vanligt i verkligheten...

Volym 2 och 4 innehåller lite mindre Power!! (särskilt volym 2) och i stället finns där ett par helt andra serienoveller av samma författare. Totalt består Power!! av 10 volymer. Alla finns utgivna på svenska. (Om man ändå skulle föredra engelska av någon anledning, så heter serien Girl Got Game på det språket.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar