söndag 15 juni 2008

The Complete Book of the Flower Fairies


The Complete Book of the Flower Fairies
av Cicely Mary Barker

Galet gullig bok! Jag fick syn på den på biblioteket och tänkte att det kunde ju vara roligt att se vad ursprunget till alla Flower Fairies-produkter egentligen är. Det finns ju allt möjligt (särskilt brevpapper och kort, tror jag) med Flower Fairies på. Den här boken är en samlingsvolym som innehåller alla Cicely Mary Barkers böcker om Flower Fairies, som gavs ut mellan 20- och 40-talen.

- "Flower Fairies of the Spring"
- "Flower Fairies of the Summer"
- "Flower Fairies of the Autumn"
- "Flower Fairies of the Garden"
- "Flower Fairies of the Trees"
- "Flower Fairies of the Wayside"
- "A Flower Fairy Alphabet"

Dessutom innehåller den boken "Flower Fairies of the Winter", som sammanställdes på 80-talet. Tydligen fanns det material att ta av, men den saknar t.ex. den inledande vers (som handlar om den aktuella årstiden, eller t.ex. älvor i trädgården) som de andra böckerna har. Man märker förresten att England har ett mildare klimat än Sverige. Blommor på vintern? Tillräckligt många för att de ska räcka till en bok? Fast jag tror i och för sig att det som räknas som vinter i vinterboken till stor del överlappar höst- och vårböckerna.

Böckerna består alltså av bilder i den välkända Flower Fairies-stilen, med en liten dikt till varje bild, där växten och dess älva beskrivs. Ibland står det också någon kommentar under, t.ex. om växten går under olika namn i olika delar av Storbritannien, om växten är släkt med någon annan växt eller om namnet felaktigt antyder att den skulle vara släkt med en växt som den inte är släkt med, om den är giftig etc. Växterna är väldigt realistiskt avbildade, Cicely Mary Barker ska alltid ha haft ett riktigt exemplar av växten att måla av. Här fick hon hjälp av folk från Kew gardens, med växter som hon inte fick tag på själv. Älvorna är också gjorda efter levande modell. Hennes syster drev kindergarten i hemmet, så Cicely Mary Barker hade tillgång till barn att måla av.

Den här boken skulle säkert kunna vara ett smart sätt att lära sig de engelska namnen på olika växter. Om man läser den mer än en gång kan jag tänka mig att det fastnar. När jag plockade fram nästa Livets døtre-bok så var det en "gjetertaske" på baksidan. (Varje bok presenterar en läkeört på baksidan, eftersom detta är en viktig del i berättelsen.) Jag insåg att det måste vara samma växt som Shepherd's purse i Flower Fairies-boken, på namnet och på de speciella frökapslarna. (På svenska heter den lomme, som inte alls låter lika kul även om det väl syftar på samma sak.) Vi får väl se om jag kan hitta den i verkligheten någon gång. Det ska vara ett extremt vanligt ogräs. ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar