fredag 29 juni 2007

Object Lessons


Object Lessons
av Anna Quindlen

Jag tror att "Object Lessons" är den första, eller en av de första, romaner Anna Quindlen har skrivit, och att de senare kanske är lite bättre. Den här är ju inte en man har hört talas om, som t.ex. "Black and Blue". Men det var den här jag hittade på Myrorna. :)

Det är 60-tal och 12-åriga Maggie Scanlan växer upp i ett villaområde nära New York. De bor ganska nära hennes farfar, John Scanlan, som bestämmer allting i släkten. De är en fin familj av irländskt ursprung och John Scanlan har gjort sig en förmögenhet på att tillverka religiösa föremål, d.v.s. prästklädnader, krucifix etc., och brukar ondgöra sig över hur den katolska kyrkan är på väg att vattnas ur. Mässan hålls ju inte ens på latin längre! Alla sönerna jobbar förstås i familjeföretagen. De enda som har lyckats bryta sig ut är Maggies faster Margaret, som är nunna, och Maggies pappa Tommy. Tommy jobbar i en Scanlan-ägd cementfirma, men han har inte gift sig med en fin irländsk flicka, utan med en italienska från the Bronx! Connie passar inte alls in i familjen Scanlan, och hon går en balansgång mellan att anpassa sig och att begå små upproriska handlingar. Maggie är länken mellan världarna. Hon är John Scanlans favorit trots att han inte drar sig för att komma med nedsättande kommentarer om italienare (och alla andra), men går också gärna och besöker sin morfar. "Object Lessons" utspelar sig en sommar när allting i Maggies dittills ganska oföränderliga värld plötsligt förändras på en gång.

Det är egentligen inte så att "Object Lessons" är en dålig bok, men allt det här känns så bekant från tusen andra böcker och filmer, och det finns ingenting som gör just den här berättelsen speciell. (Trist omslag också. Känns budget-90-tal. Boken är ju iofs från början av 90-talet.)

Marikas A till Ö-projekt:

A Ronny Ambjörnsson - "Mitt förnamn är Ronny"
B Holly Black - "Mörkrets tjänare"
C Chun Sue - "Beijing doll"
D Edwidge Danticat - "En skörd av tårar"
E Ing-Marie Eriksson - "Märit"
F Jonathan Franzen - "Tllrättalägganden"
G Niall Griffiths - "Kelly + Victor"
H Ernest Hemingway - "The Old Man and the Sea"
I John Irving - "Garp och hans värld"
J Henry James - "The Turn of the Screw and Other Stories"
K Theodor Kallifatides - "Kärleken"
L Camilla Läckberg - "Isprinsessan"
M Shena Mackay - "Solen går ner över Eugene Schlumburger/Dvärg på rymmen"
N Donna Jo Napoli - "Zel"
O Tawni O'Dell - "Avvägar"
P Berny Pålsson - "Vingklippt ängel"
Q Anna Quindlen - "Object Lessons"

R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar