torsdag 14 juni 2007

Fruits Basket 9-12Fruits Basket 9-12
av Natsuki Takaya

Berättelsen blir mörkare och mörkare. Förbannelsen som vilar över familjen Sohma, att tretton av dess medlemmar är besatta av djurdemoner ur den kinesiska zodiaken (enligt en sägen är katten det trettonde djuret, som inte fick vara med i zodiaken) och förvandlas till dessa djur när de är svaga och sjuka eller om de blir kramade av någon av motsatt kön, kan verka komisk. Något i stil med alla de galna förvecklingarna i Ranma ½. Men i bakgrunden lurar familjeöverhuvudet Akito, som styr klanen med järnhand, och då särskilt de som är besatta av zodiak-andarna. Han kan vara grym eller vänlig, men för det mesta verkar han vara grym. Och hans ord är lag. Än så länge är det mycket man inte vet om klanen Sohma och förbannelsen, men att det finns mer är helt klart.

Trots att Yuki och Kyo ständigt är ovänner, vilket är råttans och kattens öde, så har de en sak gemensamt. De få år de har kvar i skolan är deras sista i frihet. Nu bor de på utsidan, utanför klanen Sohmas hus, men efter examen kommer de inte få göra det längre. Ett av mysterierna är varför just de två inte kommer få röra sig fritt, när många andra gör det. Shigure, som både pojkarna och Tohru bor hos, t.ex., och Yukis bror Ayame. De är ju också besatta av zodiak-andar.

Tohru förresten. Hur kan en klantig och naiv flicka som hon vara ett så stort problem för Akito?

Samtidigt handlar mangan om glada semesterdagar vid havet och mycket annat kul. Om framtiden ser mörk ut så gäller det att ta vara på nuet.

En av kapitlen handlar dessutom om Hana-chan, en av Tohrus bästa vänner. Vi har tidigare hört om Uo-chan, Tohrus andra bästa vän. De är ett ganska udda kompisgäng. Tohru är artig och korkad, Hanajima skrämmer slag på folk med sin synskhet och Uotani är en tuff före detta ligist. (Hanajima och Uotani är väl egentligen deras efternamn, men jag kommer knappt ihåg vad de heter i förnamn. Det är väl mest efternamnen och smeknamnen som används.)

(På omslagen ser vi Ayame, Kisa, Hiro och Ritsu.)

Tidigare delar i serien:
- Fruits Basket 1 & 2
- Fruits Basket 3 & 4
- Fruits Basket 5 & 6
- Fruits Basket 7 & 8


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar