fredag 22 juni 2007

Blood of Palomar


Blood of Palomar
av Gilbert Hernandez

När man ska skapa en lång serie av något slag (TV-serie, bokserie, tecknad serie) så verkar det finnas två sätt att gå tillväga. Antingen utvecklas personerna och det sker förändringar i deras värld, eller så nollställs allt efter varje avsnitt. (Om innehållet i Joakim von Ankas pengabinge råkar ramla ner i underjorden så är ju pengabingen ändå helt intakt i nästa äventyr.) Efter att ha läst "Blood of Palomar" så kan jag ju lugnt säga att Gilbert Hernandez Palomarhistorier hör till den första kategorin. Den är dessutom otroligt bra. Läs! Några av Love and Rockets-albumen finns förresten översatta till svenska, bl.a. detta.

"Blood of Palomar" inleds med ett par korta berättelser, som utspelar sig under olika tidpunkter. Palomar är en by eller en liten stad någonstans i Latinamerika, och Gilbert Hernandez berättar om dess invånare, men inte i kronologisk ordning. Det är samma personer som återkommer, men i olika åldrar. Den längsta av berättelserna i det här serielbumet bär titeln "Human Diatrophism" och av de Palomarhistorier jag har läst är det den som utspelar sig senast (men jag har ju bara läst kanske hälften av det som skrivits).

Palomarborna lever i skräck, efter att flera personer har blivit mördade. För läsaren är det ingen gåta vem som är skyldig, men i Palomar kan man bara hoppas att de är någon utsocknes. Det pågår en arkeologisk utgrävning i närheten och där finns många främlingar. Överhuvudtaget tränger omvärlden sig på. Man diskuterar om man borde dra en telefonlinje till Palomar, och om det vore till nytta eller skada för människorna. Det finns många argument för att det skulle vara skadligt. Och någon har fått Tonantzin Villaseñor politiskt intresserad. Hennes syster och vänner oroar sig över hennes märkliga beteende.

Men mord och hemskheter är inte vad alla tänker på. Det finns viktigare saker, som gamla och nya älskare. Och situationen i Lubas familj börjar närma sig en bristningspunkt. Luba har alltid varit lynnig och behandlar inte alltid sina fyra döttrar särskilt bra. Detta blir allt tydligare nu, samtidigt som den äldsta, Maricela, har blivit så gammal att hon gör uppror. Allting är på väg att förändras.

Andra Love and Rockets-album som jag har läst:
1. "Music For Mechanics"
2. "Chelo's Burden" (Och här med.)
3. "Las Mujeres Perdidas"
4. "Tears From Heaven" (Och här.)
5. "The House of Raging Women"
6. "Duck Feet"
7. "The Death of Speedy"
11. "Wigwam Bam"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar