fredag 1 juni 2007

Tom Sawyer

Tom Sawyer
av Mark Twain

Jag vet att jag har läst "Tom Sawyer" tidigare. Det är mycket möjligt att vi dessutom hade den som högläsningsbok på mellanstadiet också. Jag tror att vi hade det, för det är den enda vettiga förklaringen till att jag kunde uttala "Sawyer" redan då. (Andra klassiker som lästes högt för oss var t.ex. "Oliver Twist", "Robinson Crusoe" och "Skattkammarön".) Men jag kom inte ihåg särskilt mycket av handlingen. Bara att man letar efter Tom och hans vänner i floden för att man tror att de har drunknat och att det var något med en grotta. Det var nåt med lappar i söndagsskolan också. Plankmålningsscenen kom jag nog inte ihåg, men den kände jag ju till ändå. Av själva handlingen som binder ihop alla de andra händelserna mindes jag däremot ingenting.

Tom Sawyer och hans ordentlige bror Sid är föräldralösa och bor hos moster Polly och kusinen Mary i en liten stad i Missouri. Tom är en riktigt rackarunge, som ofta skolkar från skolan och smiter iväg för att ställa till bus. Den enda fördelen med skolan är väl att det finns söta flickor där. Annars är han ju hellre ute och leker Robin Hood med sina kompisar. Många lekar verkar vara inspirerade av äventyrsböckerna Tom läser, och han är en självklar ledare bland pojkarna. Men en särskilt spännande vän är Huckleberry Finn. Huck går klädd i trasiga kläder, sover ute, röker och är på alla sätt en olämplig vän, enligt alla mammor. Tom hamnar ofta i onåd, men ofta klarar han sig utan straff genom att vara både listig och charmerande.

En natt beger sig Tom och Huck Finn till en gammal kyrkogård, för att utföra en rit mot vårtor. (Båda är väldigt vidskepliga och tror stenhårt på häxor, spöken och omen.) Men där blir de vittne till ett allvarligt brott. De är överens om att det är alldeles för farligt att tjalla, även om detta kan leda till att en oskyldig människa blir hängd. Det var den biten av boken som jag helt hade glömt bort... Så den var ju faktiskt riktigt spännande. Men mest av allt tyckte jag att det är en bok som man blir glad av. Alla lekar och äventyr och smarta trick. :)


(Ingen omslagsbild den här gången. Mitt ex är en sån där "Bra Böckers klassiker", om ni vet vat jag menar. Låtsasskinnband med guldtryck. Just den här är brun.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar