lördag 9 juni 2007

Jegerdukken


Jegerdukken
av Gert Nygårdshaug

Fortsättningen på "Honningkrukken".

Fredric Drum lyckas än en gång hamna mitt i ett mystiskt händelseförlopp. Det börjar med att han blir inbjuden till en exklusiv vinprovning (han är ju vinkännare och innehavare av en väldigt lyxig restaurang i Oslo), som han dock aldrig kommer iväg till. En båtolycka gör att han faller i vattnet, och tycker att det är bäst att åka hem. Men i vattnet har han hittat något märkligt. En docka, som starkt påminner om en mumifierad eskimåbaby han sett bilder av, som ligger och flyter på vattnet. Underligt, men inget att jaga upp sig för egentligen. Även om det naturligtvis retar Drums enorma nyfikenhet.

Han har emellertid annat att tänka på. Några mosslik har blivit funna i en undangömd dal, och med dem några föremål med inskriptioner. Fredric Drum räknas ju som något av en auktoritet när det gäller att tyda okända skriftspråk, så han är inbjuden till utgrävningen. En av hans vänner, britten Stephen Pratt, är också inbjuden, men denne är mer intresserad av möjligheterna till flugfiske. Plötsligt har Fredric Drum fått en ny hobby, men emellanåt hinner han också forska i en rad misstänkta händelser som inträffar under hans vistelse i dalen.

Det här är en sån där deckare där huvudpersonen snubblar över mysterier och mord lite här och var. Men man får helt enkelt godta vissa osannolika sammaträffanden som läsare. För jag gillar ju böckerna. Lite svårt att klassifiera vilken sorts deckare de är. På ett sätt är de mysdeckare. Många beskrivningar av hur Fredric Drum m.fl. njuter av dyra viner och avkopplande fisketurer. Men brotten har i de två böcker i serien som jag har läst varit väldigt osmakliga. Det är inga diskreta giftmord i biblioteket. I båda böckerna har det dessutom varit en liten dragning åt det ockulta och gamla kulturer. Men det är nog mest mysdeckare ändå.

De är förresten inte helt nya, de här böckerna. Både "Honningkrukken" och "Jegerdukken" (nej, resten av titlarna rimmar inte) är från 80-talet. Tror det är så att alla tio delarna just har kommit ut i matchande pocketutgåva. Jag vet inte om bok 10 ("Rødsonen" från 2006) avslutar serien, eller om det finns planer på ännu fler böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar