fredag 30 juli 2004

Ingerid


Ingerid
av Frid Ingulstad

Det här är den tredje boken i serien Kongsdøtrene. De tidigare heter "Ellisiv" och "Maria". Böckerna är baserade på verkliga händelser från norsk historia, fast väldigt utbroderade förstås. Det är en ny kungadotter som är huvudperson i varje bok.

Ingerid är dotter till den danske kungen Svend Estridsøn. För att få slut på krigen mellan Danmark och Norge ska de båda kungahusen ingå allianser, bl. a. ska Ingerid gifta sig med den norske kung Olav. Hon har tur, för Olav är ung och stilig. Men han verkar inte alls intresserad av Ingerid som kvinna, utan behandlar henne bara med vänlighet. Ingerid är mycket vacker och van vid att män lägger märke till henne. Hon kan inte förstå varför hennes egen make undviker henne och till och med lämnar henne ensam på bröllopsnatten.

Vad Ingerid inte vet är att Olav älskar en annan, fiskardottern Brigida från Orkney som han har tagit som frilla. Henne lärde vi känna i förra boken, hon var god vän med kungadottern Maria. Brigida är mycket svartsjuk, och har svurit på att Ingerid aldirg kommer få Olavs kärlek. Hur ska Ingerid kunna finna sig tillrätta i sitt nya land, tillsammans med en man som inte bryr sig om henne?

Precis som förra boken var även den här lite seg alldeles i början, men snart kom handlingen igång. Så småningom blev det riktigt spännande, när trolldomsanklagelserna kastades fram och tillbaka. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar