söndag 3 januari 2016

The Holiday

The Holiday
av Jane Green, Jennifer Coburn och Liz Ireland

Man kan nästan ana vilket som är det mest kända namnet av de här, va? För de har ju egentligen bidragit lika mycket till boken, som består av tre lite längre noveller (eller kortromaner kanske) med jultema. Jag läste boken strax före jul. Så klart.

I "Holiday" av Jane Green knakar Sarahs och Eddies äktenskap i fogarna. När Eddie kommer hem från jobbet slänger han sig på soffan med en öl och kollar på sport på tv. Han bryr sig inte om att barnen vill ha uppmärksamhet, eller att Sarah vill ha uppmärksamhet. För Sarah känns det som att han inte är samma Eddie som hon gifte sig med. Och han tycker att hon tjatar. När Eddies jobb vill förflytta honom till Chicago, bestämmer de sig för att separera. Eller, det är mest Sarah som vill, som bestämmer att hon och barnen inte följer med till Chicago. Till jul ska han i alla fall komma hem och fira med dem. Det var väl nästan så man kunde förutse vad som händer sedan.

Huvudpersonen i Jennifer Coburns "The Second Wife of Reilly" heter också Sarah. Den här Sarah är lyckligt nygift med Reilly, som är fantastisk på alla sätt och vis, och inte minst är han en jättebra pappa till hennes son – och det är betydligt mer än vad man kunde säga om sonens riktiga pappa. Sarah var änka när hon träffade Reilly, och han hade blivit lämnad av sin fru. Fast ex-frun, Prudence, är nu singel igen och Sarah är orolig. Tänk om hon vill ha tillbaka Reilly! Det hade känts mycket bättre om Prudence träffade någon ny. Sarah kanske borde försöka göra något åt saken? Det låter inte klokt egentligen (och hennes bästis säger precis det, fast går ändå med på att hjälpa till), men jag tyckte ändå att det hela uvecklade sig åt ett håll som gjorde att jag kunde förstå Sarahs märkliga fixering vid Prudence.

Den novell som jag tyckte bäst om var "Mistletoe and Holly" av Liz Ireland. Den handlar så klart om Holly (inte Sarah!), vars hela familj är totala julomaner. I vanliga fall är båda föräldrarna sansade människor, men till jul dekoreras huset till bristningsgränsen med allt från utebelysning till flera olika juliga prydnadsstäder. (Det verkar vara en grej, en av huvudpersonerna i "Let It Snow" har också föräldrar som fanatiskt samlar på nån prydnadsjulstad.) Hollys bror och hans gulliga familj kommer vara där. Och Hollys perfekta lillasyster, alltid med en ny fästman. Och så Holly förstås. Hon som inte har nån vettig karriär (enligt akademikerpappan, men hon är ju ändå lärare!) och aldrig har med någon pojkvän hem. Misteln, som hängs upp varje jul, känns som ett hån. Hon ser alltid lite tragisk ut på det traditionella familjefotot. Men gissa vem som har en pojkvän i år! En som aldrig har upplevt den här sortens familjejular och tycker att det ska bli jättekul. Och så kommer de hem, och allt är bara ... fel.

Det här är väl ingen fantastisk bok, men helt okej. Och kanske att jag borde testa att läsa något mer av Liz Ireland, eftersom det var hennes novell jag tyckte var bäst av de här tre.

Detta är "Revolves around a holiday"-boken i mitt bokbingo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar