söndag 31 januari 2016

Rop av stumma röster

Rop av stumma röster
av Margit Sandemo

Nu börjar det dra ihop sig. Det är inte riktigt dags för slutstrid än, men man är inne på den generation som är utvald till att utkämpa den sista striden mot förfadern Tengel den Onde.

Men det börjar med att en helt vanlig student, Ellen Knutsen, får ett sommarjobb som receptionist på ett avsides beläget hotell. Det är ett gammalt värdshus som har stått tomt i många år, men nu har den nye ägaren renoverat det och snart är det redo för att öppnas på nytt. Ellen börjar sin anställning lite tidigare, för att hon ska hinna sättas in i arbetsuppgifterna innan de första hotellgästerna dyker upp. Därför är hon den enda som bor på hotellet de första nätterna (hennes chef bor i byn) och det hade väl gått bra om hon inte hade fått höra spökhistorien om ett av de andra rummen i samma korridor som hennes. Och mitt i natten hör hon spöket!

Ortens polisman tror inte på spöken, men han tror på Ellen. Så förutom alldeles vanlig polisförstärkning så tillkallar han också Nataniel. Nataniel, som norsk polis i största hemlighet kallar in när fall verkar ha övernaturliga kopplingar. Oftast bara för att utesluta att det är så, förstås. Nataniel undviker gärna uppmärksamhet, och helst folk också för han tar alltid in allt om dem och det är påfrestande. Men han åtar sig sådana här uppdrag för att öva sig. Det är nämligen så att han tillhör en alldeles speciell släkt, och just han har ett alldeles speciellt uppdrag ...

Det här är inte direkt min favoritbok i serien. Mest för att den mer är som tre korta böcker efter varandra, och överhuvudtaget är böckerna lite tråkigare när man närmar sig nutiden. Ja, alltså 1960-talet, för det är då slutstriden står. (Här är det 1959.) Fast en sak som är väldigt tillfredsställande med de här böckerna som bildar upptakten till slutstriden är att nu får man svaret på alla gåtor som har funnits genom serien. Fast det kanske är därför själva slutstriden är rätt tråkig – det finns inga hemligheter kvar då.

En lite udda sak med just den här boken är att den hade varit utgiven tidigare, men då inte som en del av Sagan om Isfolket. Den hette då "Dörren till det fördolda". Jag har skrivit mer om den boken här.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård 
18. Bakom fasaden 
19. Drakens tänder 
20. Korpens vingar 
21. Vargtimmen 
22. Demonen och jungfrun 
23. Våroffer 
24. Djupt i jorden 
25. Ängel med dolda horn
26. Huset i Eldafjord
27. Synden har lång svans 
28. Is och eld 
29. Lucifers kärlek 
30. Människadjuret 
31. Färjkarlen
32. Hunger
33. Nattens demon 
34. Kvinnan på stranden
35. Vandring i mörkret 
36. Trollmåne
37. Stad i skräck 
38. Små män kastar långa skuggor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar