tisdag 7 april 2015

Svalornas lek


Svalornas lek
av Zeina Abirached

Lite osäker på om den rätta titeln är "Dö. Resa. Återvända. Svalornas lek" eller bara "Svalornas lek", men förlaget verkar använda den kortare titeln.

Det här seriealbumet handlar om en kväll i Beirut under inbördeskriget, och ska tydligen vara baserad på författarens egna barndomsupplevelser. Familjens hall är den säkraste platsen i hela huset om det blir bombangrepp. Och det blir det. Just den här kvällen är barnen ensamma hemma. Föräldrarna har gått för att hälsa på mormodern, och de tvingas stanna längre än de hade tänkt.

Alla grannar samlas i familjens hall, som alltid när bomberna faller. Vi får höra allas livshistorier. Det går ingen nöd på barnen, de är ju omgivna av snälla grannar. Men de vuxna grannarna blir allt mer oroliga. Hur går det för barnens föräldrar? Dröjer de inte väldigt länge? Vägen mellan de två husen är inte lång, men man måste följa en särskild koreografi för att ha en chans att undvika en strategiskt utplacerad krypskytt.

Det här påminner mig mycket om Marjane Satrapis serier. Båda skildrar ju sin uppväxt i olika länder i Mellanöstern under ett turbulent 1980-tal (kul med Snobben-trycket på Zeinas tröja på omslaget!) och får med många människors historier i sin egen. Men teckningsstilarna är också väldigt lika. De kanske har samma influenser? Båda är visst bosatta i Paris numera, så man kan ju tänka sig att de har många franska förebilder.

Jag läser gärna mer av Zeina Abirached. Jag tror att det här är det enda av hennes seriealbum som är översatt till svenska, men på engelska finns det åtminstone ett till. Franska, som är originalspråket, kan jag ju tyvärr inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar